UMKOME

Mladi matematičari uživali u interaktivnom i edukativnom posjetu Beču

Vrlo je zanimljivo bilo isprobati princip poluge, kako djeluju magneti, električno polje, kako drvenim kolom podići teret.

15:49h
0

Prošle subote 21. listopada županijski matematičari i zaljubljenici u tehnologiju posjetili su Beč. Udruga mladih koprivničkih matematičara uz potporu Županijskog stručnog vijeća učitelja matematike organizirala je stručni posjet Tehničkom muzeju.


Na tri kata razgledali su odjele Prirodoslovlje i znanje, U pokretu, Teška industrija, Lokomotive, Urbana budućnost, Energija, Svakodnevni život, Na poslu, Mobilnost, Glazbeni instrumenti i odjel media.svijet.

Velik broj interaktivnih izložaka potaknuo ih je da aktivno razgledaju postav Muzeja. Vrlo je zanimljivo bilo isprobati princip poluge, kako djeluju magneti, električno polje, kako drvenim kolom podići teret. Prikazan je način kako su davno podizali teret, povijesni razvoj naftnih bušotina, prometna sredstva kroz povijest, prva telefonija, televizija, pošta i još mnogo toga. Posebnu pažnju su im privukli povijesni matematički instrumenti.

Slobodno popodne ispunili su šetnjom Bečom.

– Planiramo brojne projekte u budućnosti. Prvi od njih je terenska nastava za učenike u Zagrebu. Bit će to projekt u kojem će učenici pokazati svoje matematičke kompetencije gdje će s pomoću web alata rješavati matematičke zadatke. Povezat će matematiku, informatiku i geografiju. Kao i svake školske godine tako i ove teku pripreme za međunarodno matematičko natjecanje koje će se održati u ožujku 2018. u Krakowu. Prijašnjih godina je bilo vrlo uspješno jer su se članovi Udruge u Koprivnicu vraćali s brojnim nagradama. Najbrojnije matematičko natjecanje Mathema također se planira kao i državni skup matematičara Matematički motivi. Prošli Matematički motivi bili su prilika i za turističku promociju grada Koprivnice jer su se odvijali tijekom Podravskih motiva, a sljedeći se planiraju u vrijeme Renesansnog festivala. Želja Udruge je da tako pomogne promociji grada – poručili su iz udruge.

čitam...