U županiji sve više razvoda

Mladi su netolerantni, u 50-tima muž nađe mlađu, a stari se više ne podnose

12:46h
0
Ilustracija // foto: Ingimage

Ove godine samo u Koprivnici raspalo se 177 brakova, u Križevcima 96, a u Đurđevcu je bilo 57 razvoda.

Tijekom lanjske godine u Koprivničko-križevačkoj županiji od 467 sklopljenih brakova, razvelo se 189 parova, što je čak 40,4 posto propalih brakova. Podaci su to županijskog Ureda državne uprave.

I inače smo županija koja u Hrvatskoj predvodi po broju razvoda, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, parovi se najčešće razilaze u dobi od 35 do 49 godina pa se tako lani u tim godinama razvelo 66 supružnika.

Ove godine je do sada, prema podacima UDU-a, da reklo 410 parova, a već se razvelo njih 153-je, što je 37,3 posto, a godina još nije ni završila.

Koprivnička odvjetnica Katarina Vuljak, koja se u svom poslu često susreće s tom problematikom, kaže da razvoda ima strašno puno, a razvode se i mladi i stari.

– Kod mlađih parova, od 20 do 29 godina, uglavnom dođe do jednog nesporazuma i odmah se razvode. Mlađe generacija nekako nisu spremne na kompromise, nitko ništa ne tolerira – objašnjava ona.

Ljubavni trokut

Česti razlog raspada brakova u dobi od 30 do 50 godina je pak treća osoba.

– Uglavnom muškarac nađe mlađu i ljepšu djevojku pa mu njegova supruga više nije dobra i želi razvod. Dogodi se da i žena nađe drugog partnera, no puno rjeđe – kaže K. Vuljak.

Dodaje kako nije rijetkost da se razvode i umirovljenici.

– Cijeli život su proveli zajedno, a kad dođu k meni kažu da se više ne podnose i jednostavno više ne mogu biti zajedno – objašnjava odvjetnica s čime se sve susreće u svojem poslu.

Ove godine samo u Koprivnici raspalo se 177 brakova, u Križevcima 96, a u Đurđevcu je bilo 57 razvoda.

Cijena razvoda danas nije previsoka i sve bi, kaže ona, išlo prilično brzo da se stalno ne mijenja Obiteljski zakon, prema kojem bi sada parovi ponovno trebali prolaziti postupak mirenja u Centru za socijalnu skrb, što samo oteže cijeli proces.

– Prema mojim iskustvima, tko se želi razvesti, taj će to i učiniti i nikakve medijacije tu neće pomoći, osim što sve dodatno košta – kaže K. Vuljak.

Po starom zakonu, kojeg prema mišljenju odvjetnice nije trebalo mijenjati, supružnik koji želi razvod uložio je tužbu na sudu, a ako se drugi bračni partner složio, tužba postaje sporazumni ugovor i stvar je bila riješena.

– Cijena razvoda je prema tome 2900 kuna. Taksa na tužbu košta 200 kuna, taksa na presudu isto toliko i odvjetničke usluge su 2000 kuna plus PDV – kaže K. Vuljak.

Imovina i krediti

No ipak, sve nije tako jednostavno, jer često postoji nešto oko čega se supružnici ne mogu dogovoriti.

– Kod mlađih parova koji još nisu uspjeli steći imovinu, uglavnom su razmirice vezane uz skrb djece. Ovi nešto stariji već imaju odraslu ili punoljetnu djecu pa se natežu oko imovine i kredita, no to se rješava zasebno od razvoda, u postupku podjele bračne imovine, što također može biti sporazumno ili pak putem sudskog postupka – kaže ona.

Dodaje da je u vrijeme krize česti problem što parovi za podijeliti nemaju aktivnu, samo pasivnu imovinu – kredite i hipoteke, a kredit u braku nije dug samo jednog, nego oba supružnika.

Također, kod umirovljenika, problem je uzdržavanje.

– Primjerice, žena nikad nije radila, a suprug ima mirovinu pa ona traži da je i dalje uzdržava te da ona naslijedi njegovu penziju – priča odvjetnica cijeli niz slučajeva i problematika vezanih uz razvode.

Zanimljivo je i kako često čujemo da netko kaže – nikada ti neću potpisati razvod. Prema riječima odvjetnice, ta tvrdnja ne znači baš ništa.

– Ako jedna strane želi razvod, ona će ga i dobiti. Sudu izjavi da više ne voli svog partnera, da su odnosi poremećeni do stupnja nepodnošljivosti i sud će ih razvesti. Ako netko ne želi sporazumno diže se tužba pa cijela agonija samo dulje traje i više košta, a na kraju se ipak razvedu – zaključuje K. Vuljak.

čitam...
Loading...