REDOVNI IZVJEŠTAJ

Mladi vozači ove godine izazvali gotovo 50 posto više prometnih nesreća, u rujnu poginule dvije osobe, a nastala šteta iznosi pola milijuna kuna

Među ostalim, savjetuju smanjenje brzine, posebice prilikom kiše ili magle, mokre i skliske ceste.

17:00h
0
Ilustracija // Foto: Sanjin Bojić

Osam posto više prometnih nesreća dogodilo se u dosadašnjoj 2019. godini u odnosu na isto razdoblje 2018. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, potvrdila je danas Voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc na redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije.

Točnije, dogodilo se 480 prometnih nesreća, što je povećanje od njih 35, pri čemu je poginulo pet sudionika. S druge strane, potonji je broj, kao i onaj s ozlijeđenim i stradalim osobama smanjen. Brzina je, ponovno, bila glavni uzrok nesreća, dok su vozači pod utjecajem alkohola izazvali 115. Glede stanja sigurnosti u prometu, policijski službenici sankcionirali su 12.784 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Među ostalim, savjetuju smanjenje brzine, posebice prilikom kiše ili magle, mokre i skliske ceste.

– Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da koriste institut dogovornog vozača ili da koriste usluge javnog prijevoza odnosno taksi službe – navode iz PU.

Mirela Škvorc // Foto: Matija Gudlin

M. Škvorc dotaknula se i prometovanja mladih vozača. Valja napomenuti kako se ta kategorizacija odnosi na vozače do 24 godine čija vozačka dozvola izdana u Hrvatskoj. Dakle, 17 posto, odnosno 130 vozača sudjelovalo je ukupnom broju prometnih, s time da su izazvali njih 88.

– U odnosu na prvih devet mjeseci 2018., ukupan broj prometnih nesreća koje su izazvali mladi vozači povećan je za 27 nesreća ili 44 posto – kazala je, podsjećajući kako mladi vozači ne smiju imati niti malo opojnih sredstava prilikom upravljanja vozilima.

Evo što kažu brojke isključivo za rujan

Policijska službenica za odnose s javnošću Dijana Žagar iznijela je brojne podatke za rujan među kojima su oni o 115 zabilježenih kaznenih djela, kao 474.044 kune visoka materijalna šteta nanesena istima.

Foto: Matija Gudlin
Dijana Žagar // Foto: Matija Gudlin

– Nisu zabilježena teža kaznena djela, niti kaznena djela koja bi izazvala veće uznemirenje javnosti – naglasila je.

Kroz okruglih 50, isključivo rujanskih prometnih nesreća poginule su dvije osobe, devet je teško ozlijeđeno, a deset lakše. Nešto manje od deset, 9,4 posto svih sudionika bilo je pod utjecajem alkohola.

Istaknimo i sljedeće točke. Dvama požarima na građevinskim objektima nastala je šteta od 30 tisuća kuna. Srećom, ozlijeđenih osoba nije bilo. A glede nadzora državne granice, 8128 stranaca i 3696 domaćih ljudi, odnosno 11.824 ukupno, stiglo je preko državne granice. Nezakonitih prelazaka nije bilo, dok su dva strana državljana odbijeni prilikom ulaska u Hrvatsku.

čitam...
Loading...