Hrvatska sahara

Mnoštvo vaših ludih i maštovitih ideja za imena deva nasmijalo nas je do suza, ali i dalo na razmišljanje

18:00h
0
Kako će se samo zvati // Foto: Matija Gudlin

Imena na koja smo se odvalili od smijeha su Dudek, Regica i Ivka, a onda i Lojzek, Zdenka i Anja inspirirano emisijom Ljubav je na selu.

Kad smo objavili članak u kojem vas pitamo za prijedloge imena đurđevačkih deva, nismo ni slutili kakvi nas sve ‘ludi’, otkačeni i nesvakidašnji odgovori očekuju.

Zaista ste si dali truda, a neki od vas su i pomno razmišljali koja im imena nadjenuti, a da imaju neko značenje te da deve, koje će se moći jahati Hrvatskom Saharom, dobiju imena dostojna pravih medijskih zvijezda.

Krenimo redom. Ajmo prvo na ona tipično hrvatska, a onda i podravska imena koja ste nam predlagali.

Najčešća imena koja se vrte su, očekivano, Đuro, Đurđa i mala Đurđica, prema gradu Đurđevcu.

Hoću li biti Devojko, Rodrigo ili možda Aladin // Foto: Matija Gudlin
Hoću li biti Devojko, Rodrigo ili možda Aladin // Foto: Matija Gudlin

Imena na koja smo se odvalili od smijeha su Dudek, Regica i Ivka, a onda i Lojzek, Zdenka i Anja inspirirano emisijom Ljubav je na selu.

Tu su i Joško, Milka i Anica, Ivica i Marica, Jura, Kata i Bara, Franc, Jalža i Biserka, Štefek, Marička i Katička te simbolično Podravec, Podravka i Eržika.

Bilo je tu i povezivanja s javnim osobama pa nisu izostali ni Donald i Hillary, Kolinda, Dikan te Željko, prema đurđevačkom gradonačelniku Željku Lackoviću. Bilo je tu i mnoštvo prijedloga kao što su Laci, Lacika i Lacika mala.

Naravno, stigli su i Olaf, Elsa i Ana iz animiranog filma Frozen.

Deve se neće zvati Suljo, Radojka i Milojka, ali i ovaj prijedlog nas je dobro nasmijao.

S Devanom, Devankom i Devicom netko nije bio pretjerano maštovit, ali si je zato tvorac ideje imena Whakapono (vjera), Tumanako (nada) i  Aroha (ljubav) dao truda i cijelu priču unio simboliku.

Naša Artemida, Blanka ili Radojka // Foto: Matija Gudlin
Naša Artemida, Blanka ili Radojka // Foto: Matija Gudlin

Bilo je i ideja kao Cybil (prorok), Terra (zemlja) Astra (zvijezda) te Ramali (pijesak), Saeda (sreća), Shabba (mladunče).

Nije izostalo ni povezivanje s turskim sapunicama poput Hurem, Sulejmana, Asi.

Mužjak deve trebao bi se zvati i, vjerovali ili ne – Zetor ili Devojko, a tu su i prijedlozi Justin, Kamel, Al Nefud, Rodrigo, Dioniz, Ulama-beg, Adam, Bela, Gizmo, Maor, Bartol, Neon, Melkior, Jura, Aladin…

Ženka bi se, prema vašim idejama, mogla zvati i Manda, Šeherezada, Chanti, Anastazija, Namara, Junona, Sanja, Trendi, Aida, Cveta, Georgina, Baba roga, Blanka, Picokača, Božena, Artemida, Andromeda…

Možda će biti Palma, Pjeskovita ili Kosjenka // Foto: Matija Gudlin
Možda će biti Palma, Pjeskovita ili Kosjenka // Foto: Matija Gudlin

Zanimljiva ideja su nazivi deva prema hrvatskim planinama Velebit, Dinara i Ivančica.

 

Deva mladunče također je bila izvor inspiracije pa bi joj vi nadjenuli imena poput Mala grba, Cicibela, Palma, Pjeskovita, Kosjenka, Smješka, Serafina, Dama, Aurora, Najmanja, Palmyra, Drobna, Ruža, Lesi, Đuli, Bublica, Pikica, Kokica, Zvončica, Eta, Maza, Pebbles, Gala, Čikita, Jabukalina..

Pristiglo je toliko vaših prijedloga da ih je jednostavno nemoguće sve pobrojiti, a u đurđevačkoj Turističkoj zajednici još uvijek muku muče kojih deset favorita izabrati od tolikih ideja.

No uskoro ćete moći izabrati ona famozna tri koja će deve nositi cijeli život i s kojima će ponosno postati glavna atrakcija Adventa u Đurđevcu.