Ubrzavanje procedure

MOBILIZACIJA NAKON TRAGEDIJE Đurđevac želi tim Hitne što je prije moguće, Janči: Sada nitko ne bi mogao doći po vas da je prvi tim na terenu

Također, na sastanku se razgovaralo i o stanju u Domu zdravlja, čijim radom građani ovoga ljeta nisu bili zadovoljni.

14:27h
0
Foto: djurdjevac.hr

Strašan slučaj smrti Mattea Ružića, mladića iz Zaprešića koji je preminuo na ulici na rukama prolaznika čekajući Hitnu pomoć, potresao je Hrvatsku i razotkrio rupe u djelovanju hitne medicinske pomoći.


Kao što nam je ranije komentirala ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu, Mirjana Hanžeković, stanje u Koprivničko-križevačkoj županiji je dobro. No, u Đurđevcu već neko vrijeme rade na tome da dobiju Tim 2 Hitne medicinske pomoći, koji bi poboljšao situaciju u tom gradu.

S tim je ciljem jučer u prostorima Koprivničko-križevačke županije održan sastanak, na kojem se razgovaralo i o organizaciji rada u Domu zdravlja u Đurđevcu.

Sastanku je prisustvovao gradonačelnik Hrvoje Janči, zamjenik župana Ratimir Ljubić, ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko – križevačke županije Marija Krajina i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno – socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

 

Hrvoje Janči // Foto: Sanjin Bojić

– Mi smo već početkom godine osigurali sredstva za Tim 2 sporazumom Grada, općina i Županije. No, da bismo to uveli, mora se uspostaviti nova mreža Hitne na državnoj razini. Očekujemo da će se to sada ubrzati zbog događaja u Zaprešiću – pojasnio nam je gradonačelnik Janči.

Tijekom proteklih dana moglo se vidjeti mnogo kritika na tim Hitne koji je izišao na teren u Zaprešiću, a u kojem nije bilo liječnika. Janči ističe da Đurđevac trenutno želi imati barem takav tim, što bi bilo daleko bolje nego sadašnja situacija.

– Oni se bune jer tamošnji tim nije imao liječnika, a mi uvodimo baš takav tim, bez liječnika, jer trenutno nemamo ni to. Imamo jedan tim i dok je on na terenu, ne može doći nitko. Borimo se barem da imamo takav tim – rekao je Janči.

Uvođenje Tima 2 očekuje vrlo skoro, možda i ove godine, no sve ovisi o brzini uvođenja mreže na nacionalnom nivou.

Županijska skupština - tema Piškornica
Željko Lacković // Foto: Ivan Brkić

– Iz naše županije podnesen je zahtjev, više puta smo slali dopise, no sada čekamo da prođe službena procedura. Sredstva su osigurana i očekujemo da bi trebalo profunkcionirati do kraja godine i da dobijemo Tim 2. Tada bi bila pokrivena cijela županija, što bi značilo da smo i iznad standarda – kaže Janči.

Na problem nepostojanja Tima 2 nadležne je više puta upozoravao tadašnji gradonačelnik, a sada saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, te je dopisima još od 2015. godine od Ministarstva zdravstva, Koprivničko-križevačke županije i Zavoda za hitnu medicinu tražio osiguranje Tima 2 za područje Grada Đurđevca i okolnih općina.

 

čitam...