Tipkamo, pričamo i fejsbukiramo

Mobitel u vožnji prešao nam u naviku, Križevčani u tome prednjače u cijeloj Hrvatskoj

07:00h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Zanimljivo je da su se Križevci našli u samom vrhu poretka gradova u kojima su na prometnicama snimljeni vozači s mobitelom u ruci – čak 17,59 posto svih snimljenih u Hrvatskoj.

Mobiteli, točnije pametni telefoni, toliko su integralan dio naše svakodnevice da su se uvukli u gotovo sve aktivnosti koje obavljamo – kada šetamo gradom, čekamo u redu u trgovini ili pijemo kavu u kafiću, taj neizbježni uređaj često nam je u rukama. I to najčešće nije ništa problematično, sve dok ga ne počnemo koristiti u vožnji.

Istraživanje HAK-a pokazalo je da gotovo 10 posto vozača koristi mobitel u vožnji za razgovaranje, slanje poruka ili provjeravanje što je novo na društvenim mrežama, prenosi RTL.

Zanimljivo je da su se Križevci našli u samom vrhu poretka gradova u kojima su na prometnicama snimljeni vozači s mobitelom u ruci – čak 17,59 posto svih snimljenih u

Ilustracija // Foto: Arhiva
Ilustracija // Foto: Arhiva

Hrvatskoj. Ispred njih su samo Gospić s 18 posto i Nedelišće s 20,7 posto.

Iako su mnogi uvjereni da mogu bez poteškoća istovremeno navigirati cestom i tipkati SMS-ove, policijska službenica za odnose s javnošću policijske uprave koprivničko-križevačke Dijana Žagar uvjerava da to i nije baš tako.

– Korištenjem mobitela bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku (hands free uređaji) za vrijeme upravljanja vozilom predstavlja rizik za događanje prometnih nesreća. Naime, vozač za vrijeme kada obavlja telefonske razgovore, piše ili čita poruke na mobitelu, ne obraća pozornost na događaje na cestu ili uz nju i ne može pravovremeno prilagoditi svoj način vožnje novonastalim okolnostima odnosno smanjiti brzinu kretanja, zaustaviti vozilo i poduzete druge potrebite radnje – upozorava Dijana Žagar.

Letak za prevenciju korištenja mobitela u vožnji // Foto: PU koprivničko-križevačka
Letak za prevenciju korištenja mobitela u vožnji // Foto: PU koprivničko-križevačka

Na području PU koprivničko-križevačke u 2015. godini kažnjeno je 137 vozača zbog korištenja mobitela u vožnji, a u prvih 6 mjeseci 2016. njih 67. Zanimljivo je da se u Koprivnici višestruko povećao broj kažnjenih u odnosu na prošlu godinu, dok se u Đurđevcu i Križevcima smanjio.

Naime, u cijeloj 2015. godini na području Policijske postaje Koprivnica kažnjeno je samo dvoje vozača, dok je u prvih šest mjeseci ove godine taj broj čak 49. S druge strane, u Đurđevcu je prošle godine 43 vozača kažnjeno zbog istog prekršaja, a ove godine zasad 14. Križevci bilježe još veći trend smanjenja korištenja mobitela tijekom vožnje – 17 kažnjenih u 2015. te samo dvoje ove godine.

Tome bi mogao biti razlog preventivne akcije koje se provode kako bi se vozače osvijestilo o opasnostima vožnje s mobitelom u ruci.
– Prilikom provedbe preventivnih aktivnosti odnosno info-točki i prezentacije opreme koju Policijska uprava koristi prilikom nadzora prometa, vozače se upozorava na pravilno korištenje mobitela odnosno na opasnosti koje sa sobom nosi korištenje mobitela bez tzv. hands free uređaja. Tom prilikom vozačima se dijele letci izrađeni u suradnji sa Savjetom za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije – objašnjava Dijana Žagar, policijska glasnogovornica.

Ipak, uz sve navedene opasnosti, tijekom prošle i ove godine nije zabilježena nijedna teška prometna nesreća kojoj bi uzrok bio baš korištenje mobitela u vožnji. Iako nije nikoga koštalo života, mnoge je udarilo po džepu – predviđena kazna je 500 kuna.

U svakom slučaju, bolje je ostaviti mobitel po strani i usredotočiti se na cestu – ništa nije toliko hitno da ne bi moglo pričekati izlazak iz automobila.

čitam...