Modernizacija pruge pružit će novu priliku podravsko-prigorskom gospodarstvu

20:56h
0
Koprivnički kolodvor // Ilustracija

Traje izrada projektne dokumentacije za poboljšanje postojećeg i izgradnju 2. kolosijeka pruge na relaciji od Dugog Sela do granice s Mađarskom, a izvođači posla iz poljske tvrtke URS i španjolske IDOM u stalnom su kontaktu među ostalima i sa Zavodom za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije.

Ravnatelj Zlatko Filipović kaže da je županijska ustanova kojoj je na čelu učinila svoj dio obaveza da bi projektiranje moglo nesmetano teći.

-Izradili smo izmjene i dopune prostornih planova JLS gdje smo to morali učiniti, otklonili smo sve dvojbe koje smo imali u prostoru i na veliko čuđenje stranih projektanata, ne znam šta su očekivali, možete samo pretpostaviti, mi smo završili svoj dio posla – izvijestio je Z. Filipović.

Tako odgovornost za eventualna kašnjenja u izradi nacrta pada isključivo na strane izvođače, a slijede li oni zacrtane i potpisane rokove znat će se vrlo brzo.

– Krajem ove godine već moraju prijaviti lokacijsku dozvolu, naravno za tako velike objekte u prostoru lokacijsku izdaje Ministarstvo prostornog uređenja, a nakon toga slijedi sva druga tehnička dokumentacija. Također, očekujemo u 2016. godini da se završi projektna dokumentacija i da otpočne aplikacija za sredstva iz EU – veli Filipović.

Projektiranjem je obuhvaćeno područje šest lokalnih samouprava, gradova Križevci i Koprivnica, te općina Sveti Ivan Žabno, Sokolovac, Peteranec i Drnje. Uz obnovu pruge koja će omogućiti brzine do 160 kilometara na sat, radi se i o gradnji drugog kolosijeka na ovoj dionici Paneuropskog koridora 5b, obnovi kolodvora, ali i izgradnji niza drugih prometnih građevina, od propusta ili prolaza za divljač do nadvožnjaka.

Najsloženija među njima bit će novi dvokolosiječni most na Dravi, koji će se graditi neposredno uz postojeći jer je procjenjeno da je to bolje rješenje nego proširenje staroga mosta. On će biti uklonjen nakon puštanja u promet novoga. Veći dio trase buduće pruge od Križevaca do granice ići će uz postojeću dionicu, no u planu je i nekoliko većih odstupanja; predviđena je velika rekonstrukcija trase oko kolodvora Lepavina, gdje će se u duljini od oko 5 kilometara napustiti postojeća i probiti nova linija pruge. Velike promjene doživjet će i sam kolodvor Lepavina, dok će onaj u Mučnoj Reki postati stajalište.

Također, umjesto postojećega kolodvora Drnje bit će izgrađen novi, na drugoj lokaciji, a taj će biti povezan s kolodvorom Botovo novim spojnim kolosijekom. Završeni zahvat naš će kraj znatno približiti okruženju i dati nove šanse gospodarstvu.

– Kada želimo nekom strancu ili bilo kojem našem investitoru prodati jedan dio poslovne zone, da ne moramo reći – čujte, idete preko ovoga bereka, preko ovog mekiša, preko ove livade, tu ćete imati jedan most kojim ne možete proći – dakle ne te smiješne stvari, nego da možemo kazati – evo brzom željeznicom, dvokolosiječnom prugom možete doći i do poslovne zone – zaključuje ravnatelj Zavoda Filipović.

Izgradnja 2. kolosijeka od Dugog Sela do Križevaca procijenjena je na 198 milijuna eura, a dionica od Križevaca preko Koprivnice do državne granice na 275 milijuna. Uz malo sudjelovanje hrvatskog novca, euri se očekuju pretežno iz strukturnih fondova Unije.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr 

čitam...