Tvornica Kalnik Varaždin

Modernizirana tvornica već je 50 godina pod okriljem Podravke, a ove se godine u njoj očekuje rekordna proizvodnja ajvara

16:00h
0
Proizvodna linija Kalnik // Foto: podravka.hr

Ajvar se trenutno proizvodi u četiri smjene, svih sedam dana u tjednu, kako bi se uspjelo preraditi što više paprike.

U Podravkinoj tvornici Kalnik dnevno se prerađuje između 110 i 130 tona sirovina. Rezultati su to modernizacije proizvodne linije kojom je postignut rast u gotovo svim prerađenim kategorijama, što je pak rezultiralo porastom plana cijele tvornice za 14 posto.

Ove godine očekuje se i rekordna proizvodnja ajvara. U planu je prerada čak 6000 tona paprike. Ajvar se trenutno proizvodi u četiri smjene, svih sedam dana u tjednu, kako bi se uspjelo preraditi što više paprike.

Uz popularni ajvar u pogonima Kalnika aktualna je i proizvodnja cikle te fileta paprike koja se odvija šest dana u tjednu. Prerada 1700 tona krastavaca uspješno se privodi kraju.

Proizvodnja graška završena je, a ukupno ga je prerađeno 500 tona. Grašak je iz vlastite proizvodnje ubran na poljima u okolici Koprivnice. Ciklu osim iz vlastite proizvodnje osiguravaju i proizvođači iz okolice Varaždina, a ostale sirovine nabavljaju se uglavnom iz sjeverozapadne te istočne Hrvatske. Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, sve prerađene sirovine bile su iznimne kvalitete što je rezultiralo vrhunskim konačnim proizvodima.

Prerada krastavca u Kalniku // Foto: podravka.hr
Prerada krastavca u Kalniku // Foto: podravka.hr

Nedavno provedena modernizacija tvornice Kalnik financirana je dijelom i sredstvima iz Programa ruralnog razvoja RH za prvi dio projekta Modernizacija tvornice za preradu povrća. Isplaćena sredstva u iznosu od oko 6,2 milijuna kuna predstavljaju 50 posto vrijednosti ukupne investicije.

Veći dio projekta odnosio se na zamjenu stare opreme na liniji steriliziranog povrća, modernizaciju linije te povećanje standarda sigurnosti gotovog proizvoda. Nova linija osigurava porast kapaciteta prerade za 30 posto, smanjuje potrošnju energenata i vode te omogućuje vraćanje jednog dijela asortimana iz outsourcinga u vlastitu proizvodnju i razvoj novih proizvoda. Ovom investicijom dobivena je jedna od najmodernijih i najsigurnijih proizvodnih linija.

Tvornica Kalnik Varaždin 1967. godine integrirana je u sustav Podravke pa se sljedeće godine obilježava 50 godina rada tvornice pod okriljem Podravke.

čitam...