des mozges

Mogu li Hrg i Laci pobijediti HDZ, Škoru i Raspudića na domaćem terenu?

20:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Admir Sinani // Foto: Matija Gudlin

Saborski zastupnik Lacković jako voli termin „nezavisni“ i pod tom etiketom uspio se dokotrljati iz pješčanog Đurđevca do potresnog Sabora, ni manje ni više, nego kao Bandićev zamjenik. Đurđevac se probudio pod Lackovićem koji pak nije birao načine kako postati važan kotačić na nacionalnoj razini i pritom donijeti što više projekata pod Stari grad pa je tako i uspostavio odličnu suradnju sa zagrebačkim gradonačelnikom Bandićem i ušao u Sabor kao njegov zamjenik.


Nakon niza godina na čelu Križevaca, vođenja stoljetnog HSS-a te ulaska u parlament među visoko društvo najskupljih odijela, Hrg se ustoličio kao senator prigorsko-podravske političke zbilje i ostat će povijesno upisan kao jedan od najozbiljnijih političara koje je ovaj kraj iznjedrio. Danas, nakon što je izgubio izbore za gradonačelnika od mladog Rajna, nakon što ga je Krešo Beljak porazio u vlastitom gnijezdu oduzevši mu HSS i terensku infrastrukturu, od Hrga se pred parlamentarne izbore distancirao i HDZ. Iako je dugi niz godina bio HDZ-ov najjači čovjek, nosio im glasove i saborske mandate na terenu.

Hrga krasi istančana mudrost i matematika za razvijanje političkih scenarija, on je borac i radoholičar te se nikad nije zadovoljavao mrvicama. Križevce je vodio u smjeru kako je on zamislio i nije se libio teških odluka poput građenja novih trgova. Na direktorske pozicije postavljao je ljude od povjerenja poput Gregureka koji je Komunalno poduzeće, među prvima u državi, digao na iznad 20% odvojeno prikupljenog otpada, iako je taj isti čovjek, često opravdano, proglašavan hladnim i ravnodušnim prema problemima građana. Grad je proglašen šampionom EU fondova jer je prije svih shvatio gdje treba tražiti novac i kako funkcionira pragmatičnost u politici, ti meni – ja tebi. Ako niste u stanju povjerovati da se voda može pretvoriti u vino, vjerujte kako je Hrg europskim novcem pretvorio biciklističke staze u nogostupe.

Najbliži suradnici kažu da zna biti osvetoljubiv na najljepši mogući način, možda upravo na način koji će osjetiti Plenković. Naime, Hrg i Lacković ostali su bez dogovora s većim strankama i ulaznih mjesta za Sabor, stjerani pred zid, zaigrali su hazadersku igru u kojoj nije važno tko će sastavljati vladu, Restart koalicija ili HDZ ili netko treći, oni se nadaju kako će upravo njihovi mandati biti među odlučujućima i kako će svoju kožu prodati za brzu cestu do Koprivnice. Ili kako kažu, bez bagera nema podrške za sastavljanje vlade.

U pravu su kad kažu da na vrhu liste HDZ-a nema niti jednog domaćeg čovjeka osim Hrebaka koji predstavlja bjelovarski kraj i time su uputili izravnu poruku Plenkoviću i svim HDZ-ovim glasačima. U neviđenoj borbi za raspodjelu glasova na podravsko-prigorskom tlu zaista je teško zamisliti da bi lokalni birači mogli povjerenje pokloniti Škori ili Raspudiću dok imate dvoje političara koji su pokazali kako su spremni napraviti puno toga za svoj kraj, pa ako treba i potpuno promijeniti stranu za koju navijaju. Možete li zamisliti Vladu gdje je premijer Bernardić, a na istoj strani sjede Jakšić, Rajn, Hrg, Beljak, Lacković?

čitam...