Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca, nositelj je neovisne liste br. 13 u II. izbornoj jedinici.

Predstavite nam se u nekoliko rečenica.

Poduzetnik, bavim se odvjetništvom već 15 godina, s obitelji živim na relaciji Zagreb – Đurđevac, a trenutno neovisni političar. Vjerujem da se još uvijek isplati boriti za bolje društvo.

Na koja ste svoja dostignuća kao gradonačelnik Đurđevca ponosni, a za čime žalite?

Urediti gradske financije i općenito poslovanje grada i gradskih službi je samo rezultat dosljednosti, tako da sam ponosan na to što sam ostao dosljedan i neovisan u svojim nastojanjima. Mogu samo žaliti što grad ranije nije bio vođen u smjeru razvoja, odnosno sada previše vremena gubimo na temeljne stvari koje nisu vidljive, a odnose puno vremena. Žalim za tim vremenom koje bi mogli iskoristiti razvojno korisnije za naš grad.

Zašto Sabor?

Zato jer je trenutno stanje u hrvatskoj politici takvo, da je svaki par čistih i odrješitih ruku nužno potreban u Saboru, kako bi se otvorili procesi i postavila pitanja od kojih ovisi hoćemo li se razvijati kao normalno društvo ili ćemo se iseljavati.

Ako uđete u Sabor, hoćete li imati vremena za svoj grad i građane?

Oduvijek živim na relaciji Đurđevac – Zagreb, a ako me moji sugrađani podrže, zajedno s ostalim biračima koji možda i nemaju takav uvid u moj rad kao Đurđevčani, zasigurno ćemo manje vremena gubiti na prazni hod, čekajući kao sada razne agencije i ministarstva da se udostoje odgovoriti na upit. Svakako da i moj Grad ali i cijela Podravina, kao i cijelo područje II. izborne jedinice može imati samo koristi od zastupnika, koji će se otvoreno zalagati za svoju izbornu jedinicu. Nema tog mjesta ili grada iz izborne jedinice za kojega ne bi kao zastupnik učinio sve što je u mojoj mogućnosti, neovisno  koja politička opcija prevladava u tom gradu. Danas zastupnici iz istog grada rade samo radi političkog rivalstva štetu svojem gradu, a Koprivnica je baš dobar primjer. Dok su drugi vojarne dobivali besplatno od MORH-a, Koprivnica je svoju morala platiti gradnjom Palače pravde.

Za što ćete se prvenstveno zalagati u Saboru?

Postavljat ću ključna pitanja koja se do sada nitko nije usudio postaviti i otvarati političke teme o kojima ovisi razvoj društva. Previše je kriminala i ratnog profiterstva danas u politici, gospodarstvu i raznim elitnim društvenim ložama.

Kako namjeravate mlade zadržati u Hrvatskoj, u Podravini i Prigorju?

Mladi traže posao i socijalno razvijeno društvo. Zato bih im i dao da vode društvo i sve ključne pozicije na svim razinama. Da me se krivo ne shvati, jasno da to ne znači negativan stav o svima koji nisu mladi, ali u sukobu mišljenja o stvarima koje danas nedostaju u našem društvu, prednost treba davati svugdje upravo mladim ljudima.

Treba li smanjiti broj županija, gradova i općina? Zašto?

Pravo pitanje glasi u kojoj mjeri želimo decentralizirati državu i to u financijskom smislu. Neka svaka ulica i kvart imaju svoje vijeće, kako bi najbolje odlučivali o svojim potrebama, ali neka lokalna samouprava do 5000 stanovnika bude volonterska. Problem sadašnje lokalne samouprave je u tome što je neodrživo skupa i neefikasna, pa joj treba skresati prihode i iste usmjeriti upravo u razvoj te iste sredine.

Koji su ključni problemi sjevera i kako ih riješiti?

Sjeverne regije Hrvatske trebaju odlučno preuzeti vođenje zemlje preko gospodarstva koje je upravo u ovom dijelu najsnažnije. Danas smo u inferiornom položaju u odnosu na južne regije i možemo samo zbog toga negodovati. Razvoj sjevera treba razvijati kroz poticanje proizvodnje i poljoprivrede, prvenstveno kroz pojednostavljenje općih administrativnih i poreznih pravila. Danas se na poduzetnika gleda kao na lopova, a socijalna prava veća su od radničkih. Bez bogatog sjevera nema niti sretne Hrvatske po mjeri poštenog čovjeka.

Zašto bi baš Vama trebalo dati glas?

Smatram bitnim da građani imaju mogućnost biranja između stranačkih politika i neovisnih ljudi, kako sutra nitko od nas ne bi imao izgovor da nije postojao drugačiji put od dosada potvrđeno lošeg, kojim nas vode stranke. Činjenica da sam obnašajući dužnost gradonačelnika pokazao kako se to može raditi uspješno i bez plaće, prepoznata je od svih onih koji odgovorno gledaju na upravljanje javnim resursima. Svi oni koji teže odgovornom upravljanju, imat će za koga glasati.

Poistovjećuju vas s MOST-om?

U zadnjem smo tjednu izborne kampanje, a nacionalni mediji ne žele informirati javnost o neovisnoj priči sjevera, neovisnom političkom putu i činjenici da sam pobijedio i HDZ i SDP na lokalnim izborima. S druge strane, politička priča s juga zemlje nazvana MOST dobila je ogroman medijski prostor i stječe se dojam kao da netko forsira političare s juga, a zanemaruje neovisne političare sa sjevera.

Želim pojasniti biračima u II. izbornoj jedinici da mi nismo MOST  i da nemamo nikakve veze s gradonačelnicima Metkovića i Omiša. Želi se samo zbuniti birače.

MOST je očito dobro vođeni politički projekt neke od opcija, nebitno koje. Činjenica je da se Petrov sastao s Karamarkom i nakon toga dobio tri puta gostovanje u Nedjeljom u dva, kao što je činjenica da Karamarku nije omogućen poziv za sudjelovanje u svečanom dijelu Picokijade zbog čega je predsjednica Republike odbila poslati izaslanika. Ove činjenice dovoljne su da birači zaključe koja je neovisna opcija u II. izbornoj jedinici.

Dakle, birači moraju biti upoznati da glas za MOST znači 3,5 milijarde kuna za gradnju Pelješkog mosta i tko zna koliko za autocestu do Dubrovnika. Mi nismo protiv toga, ali prvo treba urediti prometnice na sjeveru zemlje i povezati sve gradove s postojećom mrežom autocesta, a za što je potrebno manje sredstava nego za gradnju mosta.

Poruka za kraj…

Stalne izmjene lijevih i desnih na vlasti i njihovi programi 21+5 imali su za posljedicu 26 godina iseljavanja mladih, a kako je izvjesno da će do prave promjene doći prije ili poslije, smatram da je bolje iz ove situacije izaći što prije, a za to je potrebno samo da odgovorni birači u nedjelju 8.studenog prošetaju do birališta i odluče se za jedino ispravno rješenje, a to je samo promjena!

čitam...