Moja zemlja Štaglinec 2011: Premošćivanje granica = jezik = zemlja

22:38h
0
000-3-Delimar-Bozic-performans-za-Toma-Gotovca-3

Već sedmu godinu Umjetnička organizacija Moja zemlja Štaglinec organizirala je u subotu Međunarodni susret umjetnika Antonio Gotovac Lauer. Naziv je dat po velikom umjetniku, sudioniku susreta u Štaglincu, a umrlom prošle godine, Tomu Gotovcu Laueru. Ovogodišnja manifestacija nosila je naziv Premošćivanje granica = jezik = zemlja.


Uz ovu akciju izdana je knjiga Voda, što je naziv akcije Štaglinec 2010. Sadrži fotografije i tekst, a priložen je i DVD sa svim događanjima iz prošle godine.

Umjetnička organizacija Moja zemlja smještena je na posjedu umjetnice Vlaste Delimar i sastoji se od 2232 četvornih metara na kojem je zapuštena radionica od 250 četvornih metara gdje je Vlastin otac, Ivan Delimar, imao užarski obrt. Posjed je odmah iza cestovne oznake za Štaglinec na Podravskoj magistrali.

Ova neprofitna organizacija pokrenuta je u suradnji s dragovoljcem Domovinskog rata Milanom Božićem i povjesničarom umjetnosti, voditeljem Galerije S (koja je suorganizator i ove godine), Marijanom Špoljarom. Pokrovitelj je Grad Koprivnica, a potporu daju i Koprivničko-križevačka županija, Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, dok su sponzori Pučko otvoreno učilište Koprivnica, Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije, Udruga žena Proljeće Štaglinec, Mjesni odbor Štaglinec, Hrvatski Crveni križ Koprivnica, a partner je Muzej suvremene umjetnosti Zagreb.

Akcija je u Štaglincu u subotu 18. lipnja trajala od 16 do 22 sata. Nisu došle Anne Bean iz Velike Britanije i Poshya Kaki iz Iraka s performansom Kilometar žute vrpce, ali je zato posjed u Štaglincu svejedno bio opasan žutom vrpcom. Milijana Babić (Hrvatska) dan je prije izvela performans košnjom polja kopriva, gdje je ispisala velikim slovima ”Ne razumijem”.

U subotu uvodno je peroformans izvela Alejandra Herera iz Čilea, a tokom svih događanja svoje performanse izvodile su Mariel Carranza iz Perua, pod naslovom Ja sam (ležeći okovana užetima i kamenjem na kraju se oslobađa i postaje slobodna), te Sinead O’Donnell iz Irske koja je 10 akcija s bilježnicom sa Štaglinca 2009. pretvorila u performans za Štaglinec 2011. Njenu akciju, kao i akciju Mariel Carranza, dokumentiramo s više fotografija. Od početka do kraja događanja svoj performans Materinji jezik izvodile su Efi Ben David i Gina Ben David iz Izraela.

Mio Vesović (Hrvatska), koji je tog dana imao i otvorenje izložbe fotografija u Galeriji S, na zidu ostave u obliku križa postavio je fotografije performansa Vlaste Delimar u salonu mode u zagrebačkoj Varšavskoj, koji je moderna gradnja progutala. Također, Jasenka Bulj (Hrvatska) izložila je fotografije u prostoru bivše užarije.

Na improviziranoj pozornici, tj. traktorskoj prikolici, nastupio je hrvatsko-njemačko-američki sastav The Smithsons, s dječačićem bubnjarom. Performansu s kamenjem izveo je Boris Nieslony iz Njemačke. Nisu došle Buba i Marina iz Srbije, ali su njihovu performansom pod nazivom Avaz, čitanjem njihovih pisama koja su Buba i Marina upućivale iz Nizozemske u Srbiju i obratno, čitale članice Udruge žena Proljeće iz Štaglinca.

Marko Marković (Hrvatska) uz pratnju tamburice Vlade Delimara izveo je performans Sitni vez, a Pino Ivančić (jedini koji je sudjelovao i na manifestaciji Štaglinec 2010.) performans Oduzimanje zemlje. Goran Ristić iz BiH u performansu Račvasti jezik, nabijao je na klin portrete državnika koji su minuli, a bili su ili diktatori ili su previše obećavali. Jason Lim iz Singapura u kasno predvečerje izveo je performans Dvopjev.

Uslijedio je središnji događaj Štaglinca 2011. koji su pod nazivom Apsolutni umjetnik Antonio G. Lauer izveli Vlasta Delimar i Milan Božić, a u tom performasu sudjelovao je i Tamburaški orekstar KUD-a Podravka, koji je za vrijeme dijela performanse svirao melodiju Moonlight Serenade Franka Sinatre/Glenna Millera, na način orkestra Glenn Millera. Milan Božić zapalio je vatru koja je ispisala ime ”TOM”, spomen na Toma Gotovca Lauera, a onda su Vlasta Delimar i on izveli performans s pranjem boje s crvenkasto-rozne boje s Vlastina tijela, a Milan je ugasio vatru s Tomovim imenom. Tom Gotovac Lauer na performansima u Štaglincu koristio je između ostalog i vatru.

Nakon toga završnu performansu Izg(ov)aranje izveo je Damir Stojnić (Hrvatska) zapalivši vatru oblikovanu u užarenog leptira.

Tako su umjetnici iz devet država svijeta sudjelovali i skladu s nazivom ovogodišnje akcije: Premošćivanje = jezik = zemlja.

{vsig}kultura/06-2011/galerija-staglinec{/vsig}

Radi lakšeg razmuijevanja fotografije slijede objašnjena po redosljedu objavljenih fotografija u foto albumu.

– Milan Božića pali vatru s imenom TOM u performansu Apsolutni umjetnik Atonio G. Lauer
– Vlasta Delimar i Milan Božić u nastavku performansa
– Pogled na cjelinu performansa Delimar-Božić
– Tamburaši KUD-a Podravka za vrijeme Performansa sviraju Glenna Millera
– Kompletno prizorište događanja
– Pred kraj performansa u počast Tomu Gotovcu
– Efi i Gina Ben David iz Izraela na početku svoga cjelovečernjeg performansa
– Završetak izvedbe Efi i Gine Ben David
– Mio Vesović izložba slika performansa Vlaste Delimar u Zagrebu
– Izložba fotografija Jasenke Bulj
– Ne priznajem, performans izveden košnjom kopriva Milijane Babić
– Početak performansa Mariel Carranza iz Perua
– Mariel Carranza nije se micala satima
– Oslobođenje Mariel Carranza od okova
– Sastav The Smithsons s malim bubnjarom
– Boris Nieslony iz Njemačke u performansu s kamenom
– Početak performansa Irkinje Sinead O’Donnell, akcija s papirom
– Sinead O’Donnell
– Sinead O’Donnell s novim likom
– Za trajanja akcije Sinead O’Donnell
– Sinead O’Donnell, pogled iz bliza
– Završetak akcije s papirom
– Najava čitanja pisama, akcija pod nazivom Avaz: najavljuje Vlasta Delimar
– Marko Marković i Sitni vez; na tamburici Vlado Delimar
– Pino Ivančić i performans Oduzimanje zemlje
– Goran Ristić iz BiH u akciji Račvasti jezik
– Goran Ristić
– Jason Lim iz Singapura izvodi performans Dvopjev
– Jason Lim
– Damir Stojnić i Izg(ov)aranje
– Damir Stojnić na završetku peroformansa
– Vlasta Delimar s pokroviteljem, koprivničkim gradonačelnikom Zvonimirom Mršićem
– Mještani Štaglinca, svjedoci svih dosadšnjih godina, za sve su imali duhovite komentare
– Lakše je gledati s pivom u ruci, a i kuća nije daleko: mještanin Štaglinca
– Razgovor umjetnika
– Četiri žene i muškarac na travi
– Obitelj na okupu pod trešnjom
– Pogled iz daleka
– Pogled iz bliza: pauza
– Aktivni i umorni promatrači
– Mediji i izvođač Marko Marković
– Maca iz Štaglinca

čitam...