Moja zemlja/ U Štaglincu će nastupiti deset umjetnika s Dalekog istoka

21:13h
0
Poster ovogodišnjeg festivala Moja zemlja

Festival performansa Moja zemlja na imanju Vlaste Delimar i ove će se godine, deveti put zaredom, održati u Štaglincu, i to 15.lipnja.

Posebnost ovogodišnjeg izdanja leži u činjenici što u Štaglinec stiže deset svjetski poznatih performera s Dalekog istoka, i to iz Singapura, Tajlanda, Tajvana te Japana. Ove će godine, umjesto Vlaste Delimar, kuratorica biti irska umjetnica Sinnead o’Donnell, kojoj je Štaglinec već ‘domaći teren’.

Dan uoči festivala u Galeriji Koprivnica u 20 sati bit će postavljena izložba radova spomenutih umjetnika, kako bi ih posjetitelji mogli pobliže upoznati prije samog ‘finala’. Na sam dan održavanja performansa u 13 sati u kinu Velebit prikazat će se film Plavi Jahač/Sjećanje na Laudera, kojemu je festival i posvećen, a u Domoljubu će u 14 sati biti predstava Ludbreške rode Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo. Sam Performans umjetnost Azije bit će pak na imanju Vlaste Delimar od 17 do 21 sati.
– Među nama postoji fenomenalna interakcija, pozitivna energija. Svaki se dan dopisujem s tim umjetnicima i svi jedva čekamo festival – kaže Delimar, posebno radosna što svake godine dolazi sve više Koprivničanaca.
-Ima djece koja festival prate od prve godine njegova održavanja, dakle već devet godina. Oni se ne čude golom tijelu jer odmalena rastu uz umjetnost – objašnjava Delimar.

Na ovom će jedinstvenom događaju takve vrste u Hrvatskoj, prepoznatom i na jakoj međunarodnoj sceni, umjetnici iz Dalekog istoka sudjelovati gotovo volonterski, jer je budžet festivala malen.
-Umjetnici će nastupiti za simboličan honorar od 100 do 150 eura, a i sami će si platiti put. Sve to dugujem Sinnead koja im je objasnila o čemu se radi i bez nje programa ne bi bilo. Grad nam je za festival dao samo 20 tisuća kuna, a Županija dvije tisuće, a to ni izbliza nije dovoljno – pojasnila je Delimar, dodavši kako cijeli program potpomaže i Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, te mnogobrojni sponzori, pomažući kako mogu, primjerice u prijevozu te hrani.

 

Program festivala

14. 06. 2013. U 20h /za koprivničku publiku/
Izložba Azijski umjetnici
Galerija Koprivnica / Koprivnica
Pokrovitelj izložbe Koprivničko – križevačka županija
Kustosica izložbe: Sinead O’Donnell iz Irske

15. 06. 2013.
Međunarodni susret umjetnika
Antonio G. Lauer, Štaglinec 2013.
Performans umjetnost iz Azije
Kustosica: Sinead O’Donnell iz Irske

Program
12h Izložba Azijski umjetnici
Galerija Koprivnica, Koprivnica
13h Film, Plavi Jahač/ Sjećanje na Lauera, Kino Velebit , Koprivnica
14h Ludbreške rode, Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo, Pučko
otvoreno Učilište Koprivnica, dvorana Domoljub
15h Ručak s publikom
17h – 21h Performans umjetnost Azije, Moja Zemlja/ Štaglinec
22h coctail party uz glazbu Podravski blues Vlado Bunić

Organizirani besplatan prijevoz za publiku iz Zagreba
15. 06. 2013. u 10h ispred Lisinskog, povratak u Zagreb 21,30h