savjeti

Može li laser štetiti?

Mehanizam učinka lasera fotokemijske je prirode. Novija istraživanja potvrdila su da laser stimulira sintezu kolagena, utječe na sintezu DNA, potiče imunološki sustav, djeluje protuupalno, ublažava bol, potiče stvaranje novih krvnih žila i utječe na stanična zbivanja.

15:45h
0
drazen-sacer
KOLUMNA Dražen Sačer

Iako smo već ranije pisali o laseru, ponovno podsjećamo na njegovu vrlo široku primjenu u medicini. Sada želimo posebno naglasiti njegovu potpunu neštetnost za pacijenta, bez obzira radi li se o laserima koji imaju visoku snagu – hot laseri i primjenjuju se u kirurgiji ili hladni – cold laseri s niskom snagom, koji se koriste u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji.

Laserske zrake u stvari su znatno pojačane zrake običnog svjetla. One su monokromatske (jednobojne) i šire se koncentriranim, paralelnim valovima isključivo u jednom smjeru. Sam naziv laser, dolazi od početnih slova engleskog naziva Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (Pojačavanje svjetlosti pomoću stimulirane emisije zračenja) . Temelje lasera postavio je još davne 1917. godine, Albert Einstein jedan od najvećih svjetskih umova svih vremena.

Mehanizam učinka lasera fotokemijske je prirode. Novija istraživanja potvrdila su da laser stimulira sintezu kolagena, utječe na sintezu DNA, potiče imunološki sustav, djeluje protuupalno, ublažava bol, potiče stvaranje novih krvnih žila i utječe na stanična zbivanja.

Laserska tehnologija

Današnja laserska tehnologija sve je savršenija, a laserski uređaji sve efikasniji. Stoga je bojazan da bi laser mogao štetiti, potpuno neosnovana, a ona zacijelo je na tragu sve veće podozrivosti dijela pacijenata prema nekim terapijskim i dijagnostičkih postupcima. Dakle, laserom se jedino ne smiju obasjavati oči i područje oko zloćudnog tumora, a ne preporuča se niti primjena u trudnoći i to su jedina tri stanja kad se laser ne propisuje.

Primjena terapijskog lasera u tehničkom smislu vrlo je jednostavna, bez obzira o kojem je tipu lasera riječ. Potreban je oprez kao što smo naveli da laserske zrake ne dospiju u područje oka pacijenta ili fizioterapeuta, zbog mogućeg oštećenja rožnice i mrežnice. Zato terapeut i pacijent za vrijeme primjene lasera nose zaštitne naočale sa zaslonom. Doziranje lasera (snaga i trajanje terapije) ovisi o vrsti bolesti, odnosno ozljede, a vrijeme trajanja terapije laserom propisuje fizijatar, dok ga provodi fizioteraput..

Podsjećamo koje su indikacije za primjenu lasera. To su stanja nakon ozljeda, upalne i degenerativne zglobne bolesti, izvanzglobni reumatizam (bursitis, tendinitis, fibrositis, entezopatije), sindromi prenaprezanja, bolni vertebralni sindromi (vrat, leđa, križa), glavobolje i sl. Zaključno, kod gotovo svih akutnih i kroničnih bolnih stanja neovisno o etiologiji indicirano je liječenje laserom.

Piše: dr. Dražen Sačer, fizijatar
ORDINACIJA ZA FIZIKALNU MEDICINU,
REHABILITACIJU U REUMATSKE BOLESTI
Tel. 048 625 033
E-mail:drazen.sacer1@kc.t-com.hr

čitam...
Loading...