Kadrovska križaljka

Može li Rajn osigurati stabilnu većinu u Gradskom vijeću, a Majdak preživjeti izborni poraz

U Križevcima je zapuhao vjetar promjene i svježa lica će početi kreirati lokalnu društvenu scenu. Rajn je u kratkom vremenu postao izborni fenomen, najtraženija osoba u gradu za fotografiranje i stisak ruke.

17:30h
0

Prošao je prvi radni dan Marija Rajna, novog gradonačelnika Križevaca. Svi zaposlenici gradske uprave još su uvijek živi i zdravi, na nogama, preživjeli su olujni nalet novog šefa. Oluje naravno nije bilo, ali okupio je odmah prvoga dana svoje zaposlenike mladi čelnik Križevaca i dao im prostora za disanje riječima kako se ne trebaju bojati priča s terasa kafića, jeftinih podvala o odmazdi, a mogu eventualno razmisliti o neformalnom upoznavanju uz roštilj.

A bilo je takvih govora o navodnom čišćenju kadrova Branka Hrga koji je uslijed svojih godina i godina vladavine posložio mrežu suradnika. Legitimno, ali vječno u zraku stoji pitanje tko su ti ljudi, stranački poslušnici ili stručnjaci s mišljenjem, a Majdak bi to direktno nazvao kumovsko-rodbinskom vezom.

SDP-ov predsjednik križevačkog ogranka je ispao iz gradonačelničke utrke još u prvom krugu, birači ga nisu prepoznali, ali vrlo loš rezultat ga nije izbacio iz stranačkog sedla. Nada se Majdak postizbornoj koaliciji s nezavisnom Rajnovom listom, SDP bi iz oporbe prešao u vlast, ali prije svega, morat će šef objasniti svojim ezdepeovcima neugodan izborni rezultat.

Prelazak SDP-a u križevačku vlast bio bi logičan slijed događanja nakon što je srušen Hrg i njegova vladavina poduprta slatkom romansom s HDZ-om. Četiri mandata ljevice koja bi uz Rajnovih osam tvorila većinskih 12 od 21 vijećnika bila bi u startu pokazatelj stabilnosti, a dalje bi se karte potpuno otvorile.

Pitanje je što će Majdak tražiti od Rajna za svoju podršku, a poznavajući mentalitet hrvatskih stranaka i nepogrešiv nos za trgovinu konkretnim pozicijama, nekako se nameće teorija da bi Majdak mogao tražiti mjesto predsjednika Gradskog vijeća?

Križevački gradonačelnik dolazi na teritorij političkih mudraca i prvaka enigmatike, ali kao što je i sam najavio, u rukama drži najbolji izborni rezultat i teško da će mjesto predsjednika vijeća tražiti izvan svog uskog kruga, a mnogi na tom mjestu vide vijećnika s nezavisne liste Eduarda Krmpotića.

Rajn može stvoriti većinu i s vijećnicima HDZ-a, pa i bivšim gradonačelnikom Hrgom i HDS-om, a tu je i jedan mandat Mreže. Ovakav rasplet događaja bio bi paradoksalan s obzirom da je upravo njihovu predizbornu koaliciju Rajn skinuo s trona, a iako kandidati sad kažu da je kampanja bila uljuđena, bilo je mutnih poteza, drskih trzavica i definitivno nije cvjetalo cvijeće među stožerima.

Postoji i ona treća opcija u kojoj Rajn ne uspije osigurati podršku i većinu u vijeću, ali to je malo vjerojatno s obzirom da su najveće stranke SDP i HDZ u unutarstranačkim problemima.

U Križevcima je zapuhao vjetar promjene i svježa lica će početi kreirati lokalnu društvenu scenu. Rajn je u kratkom vremenu postao izborni fenomen, najtraženija osoba u gradu za fotografiranje i stisak ruke. I dok neki misle da će dijeliti radna mjesta šakom i kapom, drugi samo žele osjetiti centar moći i biti blizu prvog čovjeka grada, ali većini je jednostavno osvježenje vidjeti mlade, neopterećene i stručne ljude u politici. Bezuvjetna ljubav trajat će vrlo kratko, a prve političke poteze novoizabranih opcija vidjet ćemo uskoro pri konstituiranju Gradskog vijeća.

čitam...
Loading...