Mrđen uoči Thüringera: Dva boda osvojit ćemo obranom i ”guranjem” u leđa

09:50h
0
Goran Mrđen, trener Podravke Vegete // Foto: Robert Šoštarić

Odbrojavaju se sati i minute do susreta 1. kola B grupe Lige prvakinja u Nordhasenu u Njemačkoj, gdje se u nedjelju u 14,30 sati sastaju domaći Thüringer HC i Podravka Vegeta. Zadnja proba prije odlaska na put bila je prvenstvena utakmica s Osijekom u Koprivnici, 28:23, koja je pokazala da su domaće rukometašice olako shvatile susret, ili kako kaže trener Goran Mrđen, glave su već bile negdje drugdje.

Razgovarali smo nakon utakmice s Osijekom u četvrtak.

– Odmah ćemo izravno: na koji način ćemo osvojiti dva boda u Njemačkoj?

– Osvojit ćemo obranom i ”gurat” ćemo im u leđa. Eto, na taj način. Obranom i obranom, a ona počinje kad izgubimo loptu ili zabijemo gol u napadu. Brzo vraćanje, jer pedeset posto Thüringer zabija u leđa. No, obranom ćemo dobiti utakmicu, eto!

GLAVE ODU NA DRUGU STRANU // To, naravno, nije opravdanje: dva boda uvijek su jednako vrijedna

– Moramo se vratiti na ovu utakmicu s Osijekom. Očekujemo trenerski komentar.

– Dogodila se slična situacija kao u Samoboru prije odlaska u Kragujevac. Glave odu na drugu stranu. Međutim, to nije opravdanje. Činilo se kao da nas je izneredila ekipa koja je imala svoj ritam treninga, izneredili su nas odlasci u reprezentaciju i igranje tamo tri utakmice u tri dana. Ne samo nas, vjerojatno i sve druge. To nam je dosta poremetilo ritam. Pa onda su došle ozlijeđene, bolesne… Koliko god to nije nešto strašno, ali opet – nije ni dobro. Živković je trenirala tek u četvrtak prije podne. Tatari ima neki problme. Nije strašno i da je zahtjevnija utakmica, recimo Thüringer danas, igrala bi. No, nije bilo vrijedno riskiranja.

Kroz utakmicu s Osijekom Čović smo vraćali da se vrati u formu u kojoj je bila. Hajde u napadu je u redu, a vidi se da u obrani još nema potrebnu agresivnost. Rekao sam već novinarima da sam kazao curama da ne možemo biti ”seljačka ekipa”, da jednu utakmicu igramo vrhunski, a drugu ne igramo kako bi trebalo. To prije svega nije korektno prema sebi samima, a, drugo, prema publici. Takav odnos nije dobar.

Činjenica je da svi koji dođu u Koprivnicu lagano igraju, napad traje ”tri dana”, postajemo nervozni, pokušamo nešto napraviti iznad nekog rezona, dobijemo nepotrebni gol i tako. Za takve utakmice moramo biti spremni. Jer, dva boda od Osijeka su isto tako dva boda kao i od Lokomotive. Ili od Zameta u Rijeci. To su dva boda. A istini za volju moram priznati da nismo razmišljali previše o Osijeku, mi smo stalno na Ligi prvakinja i na prvnestvenom susretu s Lokomotivom.

OBRANA JE KLJUČ USPJEHA // Iz dobre obrane napad će se sam otvoriti, stvoriti samopouzdanje i onda je lakše igrati

– Koliko poznajemo Thüringer?

– To što sam vidio u novijem izdanju i što sam vidio prošlih godina navodi na prvu varijantu ”Thüringer je oslabljen”; pa dobro, nema Barbose, nema Althaus, ali one koje su ostale tamo igraju već četiri-pet godina zajedno. Ako su u njemačkoj reprezentaciji u prvih sedam dvije vanjske iz Thüringera vjerojatno imaju kvalitetu, a njemačka reprezentacija pobijedila nas je 10 razlike. Prvakinje su Njemačke i zadnje četiri godine igraju Ligu prvakinja. Thüringer ima dobru vanjsku liniju koja je uigrana, godinama su rukometašice zajedno: jedno osam igračica, četiri vanjske, dva krila, dva pivotmena, a ozlijeđeno lijevo krilo prema nekim informacijama moglo bi igrati proti nas. Imaju dobar tempo, puno trče, stalno trče, šezdeset minuta trče, stalno ”guraju u leđa” i tu zabijaju puno golova. Zbog toga se moramo brzo vraćati da ne dobijemo brzi gol. Na postavljenu obranu su uigrani, imaju kombinatoriku, koji brzo mijenjaju, rekao bih sporazumijevaju se pogledom.

Moramo u obrani biti kud i kamo agresivniji, moramo biti na razini kakvoj smo bili i kako smo igrali u kvalifikacijama. Agresivni, jaki u bloku i golmanice moraju biti na priličnoj visini da bi s obranama donijele prednost. A iz raspoložene obrane i u napadu smo bolji, a obrana je i kredit za promašeni šut i napadu. Iz dobre obrane napad će nam se otvoriti sam od sebe, stvoriti samopouzdanje i onda je lakše igrati.

Evo, takva su razmišljanja trenera.

PUTOVANJE I BORAVAK OD SUBOTE UJUTRO DO PONEDJELJKA NAVEČER; U UTORAK PRESICA

Na put u Njemačku kreće se u subotu u 6 ujutro za Zagreb, potom zrakoplovom do Leipziga i onda autobusom sat i pol do Nordhausena, kamo se stiže u 16 sati. Navečer je trening, u nedjelju se igra u 14,30, a povratak je u ponedjeljak, putovanje istim koridorom od 10,30 do 21,30 kada se stiže u Koprivnicu.

U utorak u 10 sati u klupskim prostorijama sazvana je konferencija za novinstvo na kojoj će se govoriti o utakmici s Thüringerom te o predstojećim susretima, vrlo bitnom prvenstvenom srazu s Lokomotivom u Zagrebu i subotnjem susretu s Budućnosti u Koprivnici u 2. kolu Lige prvakinja.

Izvor: www.rk-poidravka.hr