Uoči Gradskog vijeća

U Mreži nezadovoljni rekordnim proračunom, Flajs: Jakšić dobre vibre kupuje novcem od plina, a revitalizacija trga i parka nikada ni neće biti započeta

U obećano prije izbora, a neostvareno, spadaju famozna revitalizacija Gradskog parka te rekonstrukcija Zrinskog trga, za što je samo bilo pitanje pronalaska dobrog izgovora zbog čega radovi neće ni započeti, rekao je Miljenko Flajs.

13:30h
0
Ivica Suvalj i Miljenko Flajs iz Mreže nezavisnih lista //Foto: Matija Gudlin

Koprivnička Mreža nezavisnih lista na konferenciji za medije osvrnula se na prijedlog Proračuna Grada Koprivnice za 2018. godinu koji iznosi 223 milijuna kuna odnosno 50 više nego lani.

Smatraju ga nerealnim, temeljenim na neostvarivim prihodima koji se ne podudaraju sa stvarnim stanjem u koprivničkom gospodarstvu te drže da je u službi još jedne samopromocije gradske vlasti.

– Građanima treba jasno reći da svu ovogodišnju dobru vibru mladi gradonačelnik Mišel Jakšić plaća novcem od prodaje plinskog biznisa koji su upravo oni desetljećima gradili. Biti prvi u državi u svemu i svačemu je lijepo, ali Koprivničanci moraju biti svjesni da gradska vlast taj cilj trenutno ostvaruje rasprodajom njihove vrijedne imovine, s obzirom da gospodarska snaga ovoga grada još uvijek ipak nije dovoljna za sve bajke i koncerte koji nam se nude kao “besplatni” – rekao je Flajs.

Mreža upozorava i da pretjeranim planiranjem prihoda te iskazivanjem proračunskog plusa od 15 milijuna kuna u 2018. godini, gradska vlast želi prividno pokriti dio lanjskog minusa, što će u javnosti prikazivati kao uspješnu stabilizaciju financija u gradskoj blagajni.

Flajs i Jakšić već redovito izmjenjuju mišljenja uoči sjednice Gradskog vijeća

Pritom najveći dio prihoda, ukupno 95 milijuna kuna vladajući očekuju na stavkama pomoći iz inozemstva i državnog proračuna te izvanproračunskih korisnika odnosno raznih fondova, što je za 31 milijun više nego lani. Istovremeno planirana su tri kapitalna projekta, energetska obnova škole Braća Radić, asistenti u nastavi te Inkubator kreativnih industrija.

Smatraju da povećanje od 20 milijuna kuna za nefinancijsku imovinu u proračunu nije ništa drugo nego prebacivanje predizborno započetih, a potom zaustavljenih projekata u iduću godinu.

– U obećano prije izbora, a neostvareno, spadaju famozna revitalizacija Gradskog parka te rekonstrukcija Zrinskog trga, za što je samo bilo pitanje pronalaska dobrog izgovora zbog čega radovi neće ni započeti. Bilo da se radi o arheološkim istraživanjima, arhitektonsko-urbanističkom natječaju za koji prije izbora nisu znali ili nečem trećem – dodao je Flajs.

Ono što Proračun ne opterećuje izravno, ali svakako ima utjecaj na život građana, tvrde u Mreži, je stanje u Komunalcu, koji je preuzeo upravljanje s gotovo svim uslugama u Koprivnici, od prodaje vode i organiziranja turističkih zbivanja do prodaje cvijeća.

Komunalac // Foto: Matija Gudlin

– Nakon što je Komunalac ostao bez najvećeg i gotovo jedinog izvora prihoda, odnosno plina, ovoga ljeta krenulo je plaćanje rata kredita za Pevec teškog 30-ak milijuna kuna. S obzirom na to da uskoro slijedi podjela našeg komunalnog poduzeća, pozivamo Upravu na čelu s Majom Hleb da javnosti kaže hoće li smetlarski biznis biti prodan poduzeću Piškornica – zaključio je Flajs.

Iz Mreže su najavili i da će istražiti izjavu Maje Hleb da je dio sortiranog otpada odlagan na Piškornicu samo zato što, kako je navela, nije bio dovoljno opran.

Predsjednik podogranka Zapad Alen Klasan osvrnuo se na probleme koji se pojavljuju na području tog podogranka, a čije se rješenje ne nazire u Proračunu niti u projekcijama za 2019. i 2020. godinu.

– U projekciji Proračuna Grada Koprivnice planirano je povećanje sredstava za manifestacije u visini od 61 posto za 2019. i 2020., ali nije planirano izdvajanje za povećanje sigurnosti djece i pješaka rekonstrukcijom ulica kao što su Vinogradska i Vinodolska, koje bi trebale biti prilazne ceste navodnoj školi u Podolicama, a koje su valjda među zadnjima u Koprivnici bez pješačke i biciklističke staze te bez natkrivenih autobusnih stajališta za djecu. Zbog čega se ne povuku sredstva iz EU fondova za taj projekt rekonstrukcije? Žalosno je da manifestacije imaju prioritet ispred sigurnosti djece – rekao je Klasan.

čitam...