Mršić: Zbog povrata poreza sve manje novca u gradskoj blagajni

11:57h
0
100513-mrsic-m


Porezni prihodi u koprivnički proračun sve su manji, rekao je gradonačelnik Zvonimir Mršić gostujući na RKC-u, a taj trend bi se, izgleda, mogao nastaviti. Ovih dana dodatni trošak je povrat poreza građanima, koji je počeo u petak.

– Mi na žalost u ovom trenutku još niti ne znamo koliko je ukupna masa obračunatih povrata poreza na dohodak, dakle ne znamo koliko će iz gradskog proračuna biti vraćeno novaca građanima, upozorio je Z. Mršić.

Prosječni mjesečni prihod od poreza na dohodak u gradski proračun je oko 5,5 milijuna kuna što je dovoljno za ispunjavanje obveza prema proračunskim korisnicima.

– A prošli mjesec došlo je svega 4,2 milijuna kuna, bez ikakvog objašnjenja. Mi još uvijek tragamo za nekim objašnjenjem, da vidimo što se dogodilo. Ovaj mjesec ne znamo uopće hoćemo li i koliko prihodovati. U takvoj financijskoj nestabilnosti zaista je teško poslovati, kaže koprivnički gradonačelnik.

Primjerice prošle godine u lipnju zbog povrata poreza Grad nije dobio ni lipe prihoda, a Mršić pretpostavlja da će tako biti i ove godine te kaže da je u takvim uvjetima teško bilo što planirati. Za upravljanje financijama i gradom ovo je najteže razdoblje, rekao je Mršić. Osim što će biti teško u svibnju i lipnju, srpanj će biti neizvjestan zbog najavljene mini porezne reforme zbog najavljenog smanjena stopa poreza na dohodak. One neće imati utjecaja na državni nego na lokalne proračune, objasnio je Mršić.

– Ti porezi su prihodi gradskog proračuna, što znači da će se u srpnju značajno smanjiti porez na dohodak u gradskom proračunu. Procjenjujemo da će to biti na razini od 20 i više posto, što znači da će to na mjesečnoj razini biti više od milijun kuna manje u koprivničkog gradskoj blagajni, naglasio je Z. Mršić.

Bit će to dvostruka šteta jer građanima će nekoliko desetaka kuna veća plaća otići na plaćanje skuplje struje, a istovremeno će biti manje novca za gradske potrebe, zaključio je gradonačelnik Mršić.

Izvor: Radio Koprivnica

čitam...