ekonomski analitičar

Mršić: U sljedećih pola godine skočit će cijena svega i svačega, a Vlada će reagirati na cijenu goriva tek kada ga građani prestanu kupovati

Zbog nedostatka radne snage, određeni poslodavci svakako će imati interes korigirati plaće da zadrže radnike, naglasio je Mršić

16:00h
0
Svečana sjednica, 663. rođendan Koprivnice // Foto: Matija Gudlin
Mršić je upozorio na burno razdoblje // Foto: Matija Gudlin

Zvonimir Mršić, bivši gradonačelnik Koprivnice i prvi čovjek Podravke, a danas menadžer i ekonomski analitičar, gostovao je u dnevniku Nove TV gdje se osvrnuo na rast cijena goriva i energenata, koje će za sobom povući i rast cijena hrane i ostalih svakodnevnih potrepština.

O cijenama goriva pisali smo jučer i zaključili kako trenutno točimo najskuplje gorivo u povijesti. Potvrdio je to i Mršić, pojasnivši ulogu Vlade, koju mnogi zazivaju da bi trebala stati na kraj ovim ludostima povezanima s naftnim derivatima.

– Moramo znati da su u ovom stoljeću trošarine više od 10 puta mijenjane i povećavane, a sukladno tome, Vlada ima mogućnost reagirati ako smatra da je previsoka cijena i to je racionalno od nje tražiti. No, napravit će to onda kada će građani prestati kupovati benzin i kada kažu preskupo nam je i nećemo se više voziti automobilima. U tom trenutku će početi padati PDV i trošarine od prodane cijene goriva i to je trenutak u kojem će Vlada ozbiljno razmisliti o padu cijena – pojasnio je Mršić i dodao da se za sada to ne vidi, jer se ljudi i dalje normalno voze.

Plaće moraju pratiti rast cijena i radnici i sindikati tražit će povećanje istih

Kaže kako će visoka cijena goriva utjecati i na cijenu ostalih energenata. Prije svega struje i plina.

– Imamo situaciju da gospodarstvo već sada više plaća plin, nego što to plaćaju kućanstva. Sve to dovest će do povećanja cijena, a mislim da će dio proizvođača iskoristiti ovu situaciju i korigirati cijene zbog ulaska u monetarnu Europsku uniju – kazao je.

Siguran je Mršić da će se sve to preliti i na cijenu krajnjih dobara.

Sljedećih šest mjeseci skočit će cijena svega i svačega. Sasvim sigurno će i radnici i sindikati tražiti povećanje plaća, koje moraju pratiti rast cijena. Zbog nedostatka radne snage, određeni poslodavci svakako će imati interes korigirati plaće da zadrže radnike – naglasio je.

Za kraj je poručio da nas čeka burno razdoblje i otkrio kada će cijene početi stagnirati.

– Dakle, očekuje nas povećanja cijena do jednog trenutka, nakon čega ćemo biti sigurni sve dok ne uđemo u europsku monetarnu uniju. Tada će ponovno tržište djelovati – zaključio je Mršić.