POTVRĐENA KAZNA SMILJANI SRNEC

Mučni detalji iz odluke Vrhovnog suda u slučaju “škrinja”: Razrezao je vreću u škrinji i ugledao noge

Od usmrćenja do stavljanja leša u škrinju moglo su proći tri do četiri sata jer je položaj tijela, koje je bilo neprirodno presavinuto, ukazivao da mrtvačka ukočenost prije stavljanja u škrinju još nije nastupila. Prema tome se osnovano utvrđuje da je žrtva ubijena u kući. Tijelo je omotano crnim plastičnim vrećama i navlakom popluna prije stavljanja u škrinju.

10:17h
0
Foto: Matija Gudlin
Smiljana Srnec // Foto: Matija Gudlin

Vrhovni sud potvrdio je kaznu od 15 godina zatvora Smiljani Srnec (46), osuđenoj za ubojstvo tri godine mlađe sestre Jasmine Dominić, piše portal eMeđimurje. Evo detalja iz odluke Vrhovnog suda.

Kći Smiljane Srnec i kćerin izvanbračni suprug odlučili su maknuti škrinju zbog visokog računa za struju, što je suprotno onome što je govorila Smiljana koja je tvrdila da su odluku o uklanjanju zamrzivača donijele ona i njezina majka. Kći i njezin izvanbračni suprug otvorili su škrinju razrezavši gumu između poklopca i škrinje, nakon čega su ispod poklopca stavili daščicu i ostavili tako preko noći. Idući dan nastavili su s pražnjenjem škrinje. Kćerin nevjenčani suprug je razrezao crnu vreću i ugledao noge i žensko spolovilo, o čemu je obavijestio nevjenčanu suprugu, a ona je to javila majci. Ozljede žrtve grupirane su na jednoj manjoj površini pa vještaci zaključuju da takve ozljede nastaju u jednom događaju, s jednim sredstvom i u jednom relativno brzom slijedu, te da ih nanosi jedan počinitelj. Jasmina je bila u ležećem položaju, najvjerojatnije je spavala.

Vezano uz vrijeme počinjenje zločina, sud je povjerovao navodima nekoliko svjedoka koji su rekli da su Jasminu posljednji put vidjeli u ljeto 2008. godine. Sud nije povjerovao iskazu kćeri koja je rekla da je mamu i tetu Jasminu vidjela kako joj stavljaju poklone za Svetog Nikolu u prosincu 2000. Tada je imala samo četiri godine. U škrinji su pronađene i vrećice sa smrznutim voćem na kojima je navedena 2008. godina, a i sudski i medicinski vještak je naveo mogućnost da je tijelo nalazi bilo od ljeta 2000. Vrhovni sud ističe da sve upućuje na osnovani zaključak da je tijelo žrtve stavljeno u škrinju, na njega položena smrznuta hrana, a nakon toga je poklopac škrinje zalijepljen. Škrinja se prestala koristiti, iako je ostala uključena do veljače 2019., kad je tijelo pronađeno, dakle gotovo punih 19 godina.

– Sve to zajedno upućuje na to da je optuženica htjela ostvariti stanje da nitko ne može jednostavno, bilo to slučajno ili iz znatiželje, otvoriti škrinju, te da se je na taj način dodatno nastojala prikriti kazneno djelo – navodi Vrhovni sud.

Od usmrćenja do stavljanja leša u škrinju moglo su proći tri do četiri sata jer je položaj tijela, koje je bilo neprirodno presavinuto, ukazivao da mrtvačka ukočenost prije stavljanja u škrinju još nije nastupila. Prema tome se osnovano utvrđuje da je žrtva ubijena u kući. Tijelo je omotano crnim plastičnim vrećama i navlakom popluna prije stavljanja u škrinju. Vrhovni sud ne prihvaća tezu da Smiljana zbog svog zdravstvenog stanja nije bila u fizičkoj mogućnosti sama staviti tijelo u škrinju. Zdravstveni problemi s kralježnicom pojavili su joj se tijekom 2018. i 2019. Žena prosječne fizičke konstitucije i težine može, navodi se, sama staviti u škrinju mrtvo tijelo žrtve teške oko 60 kilograma. Nadalje, Smiljana Srnec jedina je svo vrijeme tijekom 2000. boravila u kući.