Mura ponovno teče svojim tokom!

13:45h
0
Screenshot iz video priloga

Čini se da je nedavni pritisak javnosti i civilnih udruga urodio plodom. Naime, prošle je srijede nekolicina hrvatskih udruga uputila prosvjedno pismo čelniku Delegacije EU u Zagrebu Paulu Vandorenu, a danas doznajemo da Mura, nakon što joj je ranije pomoću pera preusmjeren tok, ponovno teče svojim koritom.

Nedavni planovi za regulaciju ušća Mure u Dravu podignuli su prašinu ne samo u Briselu, već i u jednom dijelu Europe. Naime, povodom, kako kažu, brutalnih planova regulacije ušća Mure u Dravu, hrvatske ekološke udruge Zelena akcija, Dravska liga, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te Lijepa Naša, zajedno s World Wildlife Fondom (WWF) i EuroNaturom 02. veljače 2011. uputile su prosvjedno pismo čelniku Delegacije EU u Zagrebu Paulu Vandorenu, europskom povjereniku za okoliš Janezu Potočniku te povjereniku za proširenje Europske unije Stefanu Fueleu. O ovom događaju izvijestilo je i više od 20 europskih dnevnih i tjednih novina.

MARKETING EPODRAVINA.HR

U pismu je izražena duboka zabrinutost da bi regulacije najavljene u Hrvatskim vodama mogle uništiti močvarna područja Dunava, Drave, Mure, Save i Neretve – najveća područja poplavnih šuma i staništa brojnih ugroženih vrsta. Regulacijski planovi će, kako je rečeno, pretvoriti prirodne tokove rijeka u uniformne kanale, opasane kamenjem i obaloutvrdama. Oko 440 kilometara prirodnog vodotoka Dunava i Save trebalo bi se regulirati i uništiti. Projekti bi mogli ugroziti i dvije najveće preostale europske močvare – Kopački rit i Lonjsko polje te opasno zaprijetiti nekim ugroženim vrstama – osobito maloj čigri, orlu štekavcu, vidri i kečigi.

Konkretno, radi se o planovima za provođenje regulacije jedinstvenog prirodnog ušća rijeke Mure u Dravu kod Legrada, regulacije 53 kilometra toka Dunava u Hrvatskoj, regulacije 386 kilometara toka rijeke Save, uključujući i Lonjsko polje, te planovima za isušivanje posljednjih prirodnih područja rijeke Neretve i njezine delte radi poljoprivredne proizvodnje.

Petra Boić Petrač iz WWF-a tvrdi da planirani projekti predstavljaju najveći napad na očuvanje hrvatske i europske prirodne baštine od proglašenja neovisnosti. „Neprihvatljivo je uporno odbijanje Hrvatskog vodnog gospodarstva da prihvati zajedničke europske vrijednosti i mjerila”, istaknule su nevladine organizacije.

>>>Hrvatska prijavljena Europskoj komisiji zbog plana regulacije ušća Mure u Dravu

Zašto je konkretno Mađarska uklonila pero s toka Mure i time joj vratila prirodni tok, nismo uspjeli doznati, no, kako kaže Goran Šafarek iz udruge Baobab, čini se kako više ne postoji niti jedan razlog za regulacijom ušća Mure od strane Hrvatskih voda.

Pogledajte svježi videomaterijal s mjesta događanja:

Izvori: WWF, Zelena Akcija, T-portal.hr // Biologija.com.hr // Autor: Jelena Likić

čitam...