akcija mir i dobro

Muškarac bacao zabranjene petarde i zaradio prijavu

Protiv 62-godišnjaka će biti podnijet optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

08:37h
0
Foto: Marko Dedić

U dnevnom izvješću PU Koprivničko-križevačke navodi se kako je jučer, oko 11.59 sati, u Križevcima, 62-godišnjak nedozvoljeno koristio dva pirotehnička sredstva, odnosno petarde kategorije F3 čija nabava i uporaba je zabranjena.

Također, oduzeto mu je 35 komada pirotehničkih sredstava kategorije F3 i protiv njega će biti podnijet optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Podsjetimo, od 15. prosinca do 9. siječnja provodi se akcija Mir i dobro čiji je cilj spriječiti nezakonitu uporabu oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava za vrijeme blagdana.

– Pirotehnička sredstva su sva sredstva koja sadrže eksplozivne tvari ili eksplozivnu smjesu tvari namijenjenih za stvaranje topline, svjetla, zvuka, plina ili dima, ili kombinaciju takvih učinaka kroz samostalne egzotermne kemijske reakcije, a dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2 – objasnila je policija.

Pirotehnička sredstva razvrstana su u kategorije s obzirom na njihovu namjenu, rizik uporabe te razinu buke koju proizvode. F1 kategorija uključuje sredstva niskoga rizika i zanemarive buke namijenjena za upravu u ograničenim prostorima, u što se ubrajaju i ona za uporabu unutar stambenih zgrada. S druge strane, pirotehnika F4 kategorije predstavlja visok rizik smiju je koristiti samo osobe sa stručnim znanjem, a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlja, objavila je, između ostalih, Policijska uprava koprivničko-križevačka.

Ujedno poziva građane na primjereno ponašanje i doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi novogodišnjih blagdana.