12.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 24. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
zmija otrovnica

Muškarac završio u bolnici nakon ugriza poskoka na Kalniku, Šafarek: Zmije ne napadaju, već se brane kao i svaka životinja
M

Stoga, ukoliko se uputite na izlet u prirodu naoružajte se oprezom. Uskoro će, osim zmija, krenuti i sezona krpelja. Na svaki boravak u prirodu otiđite savjesni i spremni te pripazite i na svoje najbliže.

Ne propustite

Dolaskom proljeća budi se životinjski i biljni svijet. Obronci Kalnika skrivaju mnoge ljepote, ali i opasnosti. Jedna od njih je poskok, zmija čiji ugriz za čovjeka može biti smrtonosan, ako se ne reagira na vrijeme. Upravo je tamo u nedjelju poskok za prst ugrizao muškarca koji se penjao na stijenu.

– Proljeće se probudilo na Kalniku, s njime i poskoci. Treba paziti kuda se hoda, gdje se sjeda i gdje se guraju ruke. Frend se penjal, ugrizel ga je za prst. Dobil je protuotrov, još je u bolnici na promatranju, uglavnom sve je u redu – kaže H.K., čijeg je prijatelja ugrizao poskok.

Priupitali smo našeg suradnika, biologa Gorana Šafareka kako se treba ponašati u blizini poskoka, kakvi su karakterno, ali i na što treba pripaziti kad krenemo na Kalnik.

– Zmije se bude u proljeće kao i ostali organizmi. Kako je to hladno doba godine, zagrijavaju se na suncu, budući da su to hladnokrvni organizmi, odnosno ne mogu se sami zagrijati metabolizmom kao sisavci i ptice – priča nam Šafarek.

Kako kaže, zmije ne napadaju, već se brane. Kao i svaka životinja. Zmije na Kalniku nisu opasne, osim otrovnice poskoka. Međutim, otrov služi za lov, ne agresiju i nije ga lako proizvesti.

– Poskoci se griju u pukotinama stijena, ili na samim stijenama. Bilo da se griju ili love, nepokretni su. Oni su lovci iz zasjede pa se pritaje. Ljudi ih tako često i ne vide. Poskoci su aktivni uglavnom noću, ali i preko dana, pogotovo upravo radi sunčanja, a to potraje i cijeli dan. U rano proljeće stoga treba biti posebno oprezan i paziti gdje se hoda i što se dira rukama prilikom penjanja na stijene – zaključuje Šafarek.

Stoga, ako se uputite na izlet u prirodu naoružajte se oprezom. Uskoro će, osim zmija, krenuti i sezona krpelja. Na svaki boravak u prirodu otiđite savjesni i spremni te pripazite i na svoje najbliže.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

vrhunske izvedbe

FOTO Muzej Grada Đurđevca ispunili mladi željni klasične glazbe, nastupio je Zagrebački puhački trio

Zagrebački puhački trio nastupio je u Muzeju grada Đurđevca pred mnogobrojnom publikom. Trio je izveo skladbe hrvatskih i inozemnih skladatelja,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti