KAZNENO DJELO PROTIV SPOLNE SLOBODE

Muškarca se tereti da je pored Križevaca dvaput silovao vlastitu suprugu

. Također, tereti ga se da joj je 11. srpnja 2019. godine u Križevcima, kako bi je zastrašio, prijetio riječima koje su kod nje izazvale strah za vlastiti život i sigurnost, kaže DORH.

08:00h
0
Ilustracija // Foto: Twenty20

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podignulo je optužnicu protiv 53-godišnjaka zbog počinjenja dvaju teških kaznenih djela protiv spolne slobode i zbog kaznenog djela prijetnje.

Državno odvjetništvo RH u objavi navodi kako se okrivljenika tereti da je između siječnja i svibnja 2019. godine, na širem području Križevaca, dvaput savladao otpor vlastite supruge te počinio kaznena djela, iako se ona protivila. Također, tereti ga se da joj je 11. srpnja 2019. godine u Križevcima, kako bi je zastrašio, prijetio riječima koje su kod nje izazvale strah za vlastiti život i sigurnost, kaže DORH.

U ovome slučaju, u kontekstu dvaju kaznenih djela protiv spolne slobode, u članku 154. stavku 2. stoji da će se kaznom zatvora od jedne do deset godina kazniti onaj tko počini djelo iz članka 152. stavka 1. ovoga Zakona.

U članku 152. stavak 1., pak, piše sljedeće.

– Tko s drugom osobom bez njezinog pristanka izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ili navede drugu osobu da bez svog pristanka s trećom osobom izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ili da bez svog pristanka nad samom sobom izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina – stoji u članku 152. stavku 1. Kaznenog zakona.

Nadalje, u članku 153. stavku 1., koji se odnosi na silovanje, navode da će se kaznom zatvora od jedne do deset godina kazniti onaj “tko djelo iz članka 152. stavka 1. ovoga Zakona počini uporabom sile ili prijetnje da će izravno napasti na život ili tijelo silovane ili druge osobe.”

čitam...