izborna previranja

Muškarci u tajicama

Nervoza među kandidatima raste jer vremena je sve manje. Letimičnim pogledom na pojedine objave primjećuje se povećani broj komentara lažnih profila kojih će biti sve više sljedećih dvadesetak dana.

16:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Admir Sinani // Foto: Matija Gudlin

Kako se bliže izbori, raste nervoza među potencijalnim križevačkim gradonačelničkim kandidatima. Kažem potencijalnim jer prvo moraju skupiti 600 potpisa da bi uopće mogli biti službeni kandidati. Iako svatko od nas može dati više potpisa. Ali zato na biralištu možete zaokružiti samo jedno ime/listu. A za neke od tih faca 600 potpisa će biti ogroman uspjeh. Čak i ako prođu tu brojku, na izborima će dobiti manji broj glasova od potpisa za kandidaturu. Nema veze, kažu da se bitno natjecati, a ne pobijediti. Problem je što to kažu oni koji rijetko ili nikada ne pobjeđuju..

Nervoza među kandidatima raste jer vremena je sve manje. Letimičnim pogledom na pojedine objave primjećuje se povećani broj komentara lažnih profila kojih će biti sve više sljedećih dvadesetak dana. Na drugoj strani, oni stvarni pojedinci, većinom povezani familijarno-poslovnom pupčanom vrpcom, nemilice rade kontra kampanju svojim pulenima trgajući se rukama i nogama dokazivati „istine“ na prostranstvima interneta.

Događaj koji je obilježio aktualan tjedan u Križevcima je Rajnova temperatura i nedolazak na sučeljavanje. Televizija Križevci, lokalni fejs i jutjub kanal pokušao je održati sučeljavanje čak osmorice kandidata, skupivši ih (skoro) sve na jednom mjestu. Stigli su Stručić, Majdak, Katanović, Švagelj, Devčić, Tenodi i Hodak koji je mijenjao Gregureka.

Rajn se nije pojavio na tom sučeljavanju, a nedolazak je opravdao porukom da ima temperaturu iako je par sati ranije bio na terenu u Čabrajima. Jasno, potez budi sumnju jer svi nešto kalkuliraju, taktiziraju pa i dramatiziraju. Ali implicitne razrade scenarija kako se boji sučeljavanja i traži izlaz od opasnih pitanja je težak blef koji se pokušava plasirati iz redova protukandidata.

Koga bi se Rajn trebao bojati nakon što je prije 4 godine prošao dva kruga nadmetanja sa super iskusnim Hrgom koji je uveo omertu, ali od Križevaca napravio šampiona EU fondova? Teza da je to odigrao PR-ovski već je puno konkretnija, ali zašto bi najavio dolazak i što bi mu pozitivno donio takav komunikacijski potez? Dobio je svoju porciju negativne sumnje što mu je već dovoljna šteta kraj povišene temperature. Koju je na kraju balade potkrijepio javnom fotografijom negativnog nalaza na testiranju za COVID.

Iz pozicije odnosa s javnošću, stava sam kako su preostali kandidati fulali neočekivanu priliku. Zašto odustajati ako nema gradonačelnika?

Da, oporbene kampanje vode se najčešće napadački pokušavajući srušiti aktualnu vlast na način da im se kontrira, negativno predstavlja njihov rad, stvara animozitet kod neodlučnih. Ali istovremeno, ovo je svima bila šansa da pokažu kako nisu konformisti. A oni su odlučili jedan drugoga slijediti u odustajanju, samo da svi budu sigurni u svoju odluku. Kažu oni koji su bili prisutni kako je najagilniji u uvjeravanju ostalih bio Devčić koji bi gradio vrtiće i škole za sve one mlade obitelji koje HDZ nije uspio otjerati iz domovine.

Jedan kandidat bio bi dovoljan, da je imao stav i rekao: „fućka mi se za Rajna, ja sam tu zbog gledatelja i potencijalnih birača i želim da me upoznaju. Ja hoću sučeliti svoj program s građanima“. I to je suština, ta rečenica izazvala bi simpatije, bez kalkulacija. Ponekad je dovoljno samo malo ljudskosti. Uz mrvicu ideja i kvalitetno razrađenog programa. Pa nije ta politika ni tako teška:)

Ne brinite, neće ovo biti jedino sučeljavanje, kampanja nije službeno niti krenula.

Eto, ja ću iskoristiti priliku pa javno na ePodravina TV pozvati na izborno sučeljavanje križevački dvojac koji prođe u drugi krug. Molim lijepo, bez slanja zamjenika. Prvi krug ću preskočiti, teško mi se nositi s osmoricom znojnih muškaraca u političkoj ekstazi kad se pretvaraju u superheroje i spašavaju grad. Nitko od njih nije Robin Hood, vjerujte mi. Iako sam dosta vremena u životu provodio u svlačionicama. S muškarcima u kopačkama. To je ipak puno zabavnija ekipa.