Muzealci posjetili Ivana Večenaja za rođendan

17:59h
0
Čestitku Ivanu Večenaju uputili su i koprivnički muzealci

Baš kao i svake godine koprivnički muzealci predvođeni predsjednicom Upravnog vijeća Muzeja prof. Enerikom Bijač posjetili su 18. svibnja na rođendan hrvatskog izvornog slikara Ivana Večenaja u Goli u njegovom domu i Muzeju koji nosi njegovo ime.

Nakon čestitki na velikoj životnoj i umjetničkoj obljetnici – 90. rođendanu i 55. obljetnici prve samostalne izložbe s katalogom za koji je likovnu kritiku napisao dr. Leander Brozović u Muzeju grada Koprivnice 1955. godine – majstor Večenaj uzvratio je čestitke koprivničkim muzealcima uz Međunarodni dan muzeja 18. svibnja.

Muzejsko druženje i ugodni razgovor o stanju naivne umjetnosti potrajalo je kroz cijelo rođendansko poslijepodne u ugodnom ambijentu Muzeja Večenaj a upravo treba naglasiti kako je gotovo u rođendansko-manifestnom govoru i mini okruglom stolu majstor Večenaj istaknuo veliku ulogu Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama zaključujući izrijekom kako je razvoj i budućnost naivne umjetnosti u radu Galerije Hlebine pod okriljem ustanove javnog dobra Muzeja grada Koprivnice jer to se kroz povijest od gotovo pola stoljeća više puta uvijek iznova potvrđivalo.

Druženje s Ivanom Večenajem odvijalo se uz brojne telegrame i rođendanske čestitke koji su mu pristizali pa su mu tako čestitali – predsjednik RH Ivo Josipović, bivši predsjednik i prijatelj Stipe Mesić, ministar kulture RH Božo Biškupić, gradonačlnik Koprivnice Zvonimir Mršić i predsjednik Gradskog vijeća grada Koprivnice Zoran Gošek.