15. GODIŠNJICA

Muzej Grada Đurđevca ove godine obilježava godišnjicu smrti Ivana Lackovića Croate novim suvenirom u muzejskoj suvenirnici

Naime, Muzej, već tradicionalno, obilježava godišnjicu smrti jednog od najvećih, a svakako i najpoznatijih slikara naive.

14:07h
0
Foto: Grad Đurđevac

Muzej Grada Đurđevca će u četvrtak, 29. kolovoza, svim zainteresiranim posjetiteljima omogućiti besplatno razgledavanje trenutne izložbe inozemnih autora iz Donacije Ivana Lackovića Croate na kojoj je izloženo odabranih 68 radova iz 31 strane zemlje, uz videoprojekciju dokumentarnih filmova o životu i djelu našeg slikara.

Naime, Muzej, već tradicionalno, obilježava godišnjicu smrti jednog od najvećih, a svakako i najpoznatijih slikara naive. Ove godine tako obilježavamo 15. godišnjicu njegove smrti.

Ovom se prigodom želi podsjetiti koliku važnost je Croata imao za Grad Đurđevac, a nadasve za Muzej Grada Đurđevca, ali i na to koliko je rodni kraj njemu značio. Valja istaknuti kako je Lacković Croata prepoznao utvrdu kao idealno mjesto u kojem će se izložiti makar djelić svega onoga što je tijekom života sakupio i odlučio darovati Gradu Đurđevcu. Brojna su to umjetnička djela iz preko trideset zemalja svijeta, radovi preko 200 autora.

Stalni postav donacije ILC broji preko stotinu i šezdeset djela nastalih od ruku stotinjak najvećih hrvatskih slikara s kraja 19. te iz 20. stoljeća. Zbog velikog broja doniranih djela, mogući su i različiti pristupi bogatstvu donacije ILC kroz tematske izložbe, radionice i projekte. Dio likovne zbirke sačinjavaju i sakralne skulpture iz 17. i 18. stoljeća. Etnografska zbirka Lackovićeve donacije obuhvaća tekstilne predmete od kojih glavninu sačinjavaju pregače, dio tradicijskih odjevnih predmeta Moslavine i Posavine, dok se ostali dio odnosi na uporabni ili dekorativni tekstil.

Upravo zahvaljujući plemenitosti Ivana Lackovića Croate koji je do posljednjeg trenutka svoga života donirao tadašnju galeriju djelima raznih autora, ona je postala važnim likovnim središtem. Tako je 2017. godine izdan i poseban katalog posvećen dvadesetoj obljetnici otvorenja Donacije ILC.

U suradnji s domaćim i inozemnim institucijama pojedina djela iz donacije prezentiraju se kroz izložbe i u drugim muzejskim institucijama, te se time ostvaruje Lackovićeva misija.

Muzejska suvenirnica nudi i nekoliko suvenira inspiriranih djelima iz donacije ILC, poput: šalica, platnenih vrećica, plakata i unikatnog nakita (lančići, privjesci). Povodom 15. godišnjice smrti Ivana Lackovića Croate, muzej je dao izraditi posebno izgraviran medaljon od cinkove legure s motivom autorovog djela Mreže te majice s raznim motivima Lackovićevih slika koje će se moći nabaviti u muzejskoj suvenirnici.

Ivan Lacković Croata o svojoj zbirci:

„Sakupljači su kao biseri. Oni hodaju po pješčanim obalama života i skupljaju sitnice. Svaka zbirka počinje od sitnica. Sve počinje sa sitnim zrnom pijeska koje svjetluca, i netko ga pokupi. Nosi ga sa sobom i stavi kraj srca, pretvorena u biser. A kad taj biser postane težak, moraš ga odložiti (…) Dakle, tražimo i nalazimo zrnca duha, koja svijetle. Tako ja zovem slike iz svoje zbirke. Te sitne, male zbirke, kasnije prerastaju njihove autore i tvorce. Negdje ih moraš smjestiti i pokazati, da bi podijelio radost (…) Nekad su govorili da u Podravini od Koprivnice do Virovitice ničega nema. Uvijek sam želio da se to promijeni, taj stav i mišljenje. Pogotovo, što je na trsu Podravine raslo divnih umjetničkih loza i svatko je nešto pridonio njenoj duhovnosti (…) Ne bih u njoj nikoga posebno apostrofirao. Svaku sam stvar doživljavao kao priželjkivani dragulj.“

čitam...
Loading...