nominacija

Muzej Grada Đurđevca pridružio se međunarodnom izazovu Museums at Nigts

Sudjelovanjem u ovom vrijednom izazovu, prilika je da Muzej Grada Đurđevca istakne važnost kulturne baštine

09:00h
0
Foto: djurdjevac.hr

Muzej Grada Đurđevca pridružuje se brojnim domaćim i inozemnim muzejima i galerijama u međunarodnom izazovu Museums at Nigts, zahvaljujući nominaciji Galerije Klovićevi dvori iz Zagreba.

Pokret je to koji je potekao od inicijative belgijskog znanstvenog centra Le Pass vođen idejom isticanja važnosti i prepoznatljivosti muzeja, osobito kada su muzeji u vrijeme COVID-a radili u posebnim i otežanim uvjetima.

Sudjelovanjem u ovom vrijednom izazovu, prilika je da Muzej Grada Đurđevca istakne važnost kulturne baštine koju posjeduje.

Smješten u srednjovjekovnoj utvrdi Stari grad uz koju je vezana Legenda o Picokima, zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Legenda o Picokima, scenski je prikaz pobjede branitelja grada Đurđevca koja se održava u sklopu Picokijade, zadnjeg vikenda u lipnju. Govori o tome kako su se branitelji grada obranili od nadmoćne osmanske vojske zahvaljujući lukavstvu starice i ideji da posljednjeg pjetlića ispale na osmansku vojsku koja je tako nadmudrena misleći da ima dovoljno hrane unutar zidina grada. Osmanska vojska odlazi u daljnje pohode prozvavši žitelje grada Picokima, nadimkom koji i danas s ponosom nose.