KULTURNI DOGAĐAJ

Muzej grada Koprivnice objavio je program ovogodišnje Noći muzeja, pogledajte što vas čeka ovoga petka

Prošle godine bilo je 2350 posjetitelja. Ove se, uzevši u obzir epidemiološku situaciju, očekuje manje.

20:00h
0
Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin na prošlotjednoj konferenciji za medije kazao je kako je Noć muzeja jedan od najpopularnijih kulturnih događaja koje Hrvatska njeguje. Ovoga će petka od 18 sati biti upriličeno 16. izdanje, a 13. na koprivničkom području.


– Posebno otvorenje ove godine nećemo imati. Svi naši objekti – u Koprivnici, Hlebinama i Peterancu – bit će otvoreni za slobodan ulaz od 18 sati pa do ponoći, što ne znači da vas na tim ulazima neće dočekati kustosi i popričati s vama o aktualnim izložbama koje su stavljene – najavio je Čimin.

Prošle godine bilo je 2350 posjetitelja. Ove se, uzevši u obzir epidemiološku situaciju, očekuje manje.

– Naglasci ovogodišnjeg programa su važnost muzeja u uvjetima kriza, njihova zadaća i zadaća muzejskih stručnjaka, domišljati načini komunikacije, tehnološka opremljenost i poseban odnos s publikom u kriznim situacijama. Muzej grada Koprivnice priprema šesnaestu po redu Noć muzeja unatoč globalnoj krizi jer je program u potpunosti poprimio karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja i zato će omogućiti vjernoj publici da sudjeluje, obilazi, ali i virtualno uživa u programima – poručili su iz koprivničkoj muzeja, objavivši detaljni program Noći muzeja koji možete vidjeti u nastavku.

Robert Čimin // Foto: Sanjin Bojić

Muzej grada Koprivnice, programi Noći muzeja 2021. godine:

MUZEJ GRADA KOPRIVNICE
Stalni postav
18.00-00.00
Na prvom katu Muzeja je stalni postav koji prikazuje stvaranje, razvoj i život koprivničkih građana od kraja 18. stoljeća, sakralnu umjetnost i provincijalne umjetničke domete, potom arheološku i etnografsku baštinu te sudjelovanje u Domovinskom ratu. U prizemlju ćemo projekcijom prezentirati akcija „Koprivnički kvartovi“, kao novoakviziranu fotografsku baštinu razvoja Koprivnice u 20. stoljeću.

GALERIJA KOPRIVNICA
Darko Markić – Landscapes
18.00-00.00
Rođen u Vukovaru, Markić živi i radi u Koprivnici, a u Galeriji se samostalno predstavlja drugi puta. Svoje nove „eksperimente“ započeo je tijekom 2020. godine u trenutku kad je već etabliran kao figurativni slikar. Putem te eksperimentalne faze došao je do 34 krajolika predstavljenih u Galeriji koji su mu omogućili da prikladno i aktualno drži razmak u odnosu na promatrača, ali i u odnosu na temu.

GALERIJA MIJO KOVAČIĆ
Stalni postav
18.00-00.00
Najmlađa galerija u Koprivnici predstavlja radove najstarijeg živućeg slikara hlebinske škole – Mije Kovačića koji se počeo baviti slikanjem na staklu 1953., a prvu je izložbu imao 1954. godine u Koprivnici. Već 1961. godine samostalno izlaže u Galeriji primitivne umjetnosti, a do danas je izlagao na tristotinjak skupnih i stotinjak samostalnih izložbi u brojnim svjetskim galerijama.

GALERIJA IVAN SABOLIĆ
Stalni postav
18.00-22.00
Galerija sa stalnim postavom u zgradi Kapetanije u centru Peteranca čuva originalne skulpture, odljeve i crteže, koje je izradio kipar Ivan Sabolić, rođen u Peterancu. Na prvom katu zgrade čekaju vas Picasso, Krleža, Podravke, Koritarke i druge skulpture koje je za sobom ostavio veliki kipar. Ispred Galerije je poprsje pjesnika Frana Galovića i skulptura Zimsko sunce sa Sabolićevom urnom.

GALERIJA NAIVNE UMJETNOSTI
Umjetnost u zajednici
18.00-22.00
Izložba participativnih radova studenata zagrebačke akademije likovnih umjetnosti i danas aktivnih naivnih slikara predstavlja fotografije, video radove, slike, grafike i umjetničke objekte stvorene u okviru projekta Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja. Predstavljeni su radovi nastali u suradnji umjetnika mentora i studenata te film o stvaralaštvu Ivana Večenaja uz 100. obljetnicu rođenja.

MINIJATURE ZA RADOZNALE
Zvučne instalacije u prostoru
18.00-00.00
Edukativne zvučne instalacije koje donose sakrivene priče iz povijesti, zanimljivosti iz svijeta umjetnosti, kulture i svakodnevnog života bit će predstavljene u centru i okolici Koprivnice – Muzej grada Koprivnice, kompleks Gradske tržnice, Zrinski trg, Galerije u Koprivnici, Peterancu i Hlebinama. Projekt je nastao u partnerstvu s Hrvatskim radijem. Pronađite zvuk i učite s nama!

IVAN VEČENAJ: Z ON KRAJ DRAVE: MALI ČOVJEK VELIKIH IDEJA
Mrežna platforma Youtube
18.00-00.00
Polusatni dokumentarni film o stvaralaštvu Ivana Večenaja temeljen na dostupnim arhivskim materijalima (izjavama autora te novinara, likovnog kritičara Tonka Maroevića) iz obiteljskog vlasništva i suvremenim zapažanjima uz 100. obljetnicu rođenja. Film dijeli naziv s izložbom održanom 2020. godine u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, a u koprodukciji s tvrtkom Nexus.

čitam...