Uskoro otvaranje

Muzej grada Koprivnice ugostit će “Avare i Slavene”, najznačajniju međunarodnu arheološku izložbu dosad

Izložba će se moći razgledati do 22. ožujka nakon čega će ju zamijeniti izložba "Avari i Slaveni južno od Drave".

10:45h
0
Muzej grada Koprivnice // Foto: Matija Gudlin

U petak 28. veljače u prostoru Galerije Koprivnica svečano će biti otvorena izložba “Avari i Slaveni sjeverno od Dunava”.

Radi se o prvoj od dvije izložbe u sklopu ciklusa “Avari i Slaveni”, na kojoj je predstavljena materijalna ostavština Avara i Slavena iz razdoblja između sredine 6. do sredine 9. stoljeća.

Autori izložbe su dr. sc. András Csuthy (Podunajské múzeum v Komárne), Marek Both (Slovenské národné múzeum – Múzeá v Martine) te Mário Žáčik (Tribečské múzeum v Topoľčanoch) i okuplja 246 predmeta iz četiri Slovačke ustanove – The Slovak national museum – Museums in Martin, Podunajské múzeum v Komárne, Tribečské múzeum v Topol’čanoh, Archeologický ústav SAV Nitra te Privatne zbirke dr. sc. Nade Profantove (Praha, Češka). Izložbu je do nedavno bilo moguće vidjeti u Arheološkom muzeju u Zagrebu gdje je bila predstavljena paralelno sa izložbom “Avari i Slaveni južno od Drave”, autorica Anita Dugonjić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci.

O samom značaju ovog izložbenog ciklusa govori i činjenica da se radi o najznačajnijim predmetima materijalne kulture Avara i Slavena pronađenima na prostoru Slovačke Republike i Republike Hrvatske. Radi se ujedno i o prvoj dvojnoj izložbi vezanoj uz Avare i Slavene koja je dosad prezentirana u Republici Hrvatskoj.

Izložba će se moći razgledati do 22. ožujka nakon čega će ju zamijeniti izložba “Avari i Slaveni južno od Drave”.

– Muzej grada Koprivnice poziva sve zainteresirane da posjete izložbu budući da se radi o najznačajnijoj gostujućoj, ujedno i međunarodnoj arheološkoj izložbi koju je Muzej grada Koprivnice do sada imao prilike ugostiti – poručuju iz Muzeja.

čitam...
Loading...