Prisjećanje

Na današnji dan Koprivnicu je pogodio potres jači i od zagrebačkog: “Čula se snažna tutnjava, fasada je pala zajedno sa satom…”

Tog 27. ožujka 1938. godine potres je bio jačine 5,6 po Richteru, na dubini od sedam kilometara.

20:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Jak potres u Zagrebu prošle je nedjelje šokirao stanovnike, napravio veliku štetu, nanio brojne ozljede, uzeo živote, a slike razrušenih zgrada i ulica širile su se diljem svijeta. No, točno na današnji dan, prije 82 godine, Podravina je iskusila posljednji jaki potres – još jači od ovog zagrebačkog.

Podsjetio nas je na to koprivnički povjesničar i profesor Hrvoje Petrić. Tog 27. ožujka 1938. godine potres je bio jačine 5,6 po Richteru, na dubini od sedam kilometara.

Evo nekoliko zapisa iz tadašnjih novina o tom događaju.

Tjednik Hrvatska Straža izvijestio o potresu u Koprivnici:
“Teško su oštećene neke javne zgrade, a u franjevačkoj crkvi srušio se na klecala zapadni dio svoda, dok je toranj na sjevernoj strani znatno napukao.”

U Podravskim novinama novinar Dušan Ožegović je izvjestio:
“U nedjelju 27. ožujka u 12 sati 16 m i 30 s začula se u Koprivnici snažna podzemna tutnjava, koju je popratio žestok valoviti potres. Potres, koji je potrajao 5 sekundi, prouzročio je u Koprivnici velike štete; Prema procjeni mjerodavnih smatra se, da šteta od potresa iznosi preko dva milijuna dinara… U Donjoj Podravini, napose u đurđevačkom srezu štete su od potresa velike (u Virju i okolišnim selima ima i srušenih kuća) pa se njihova veličina ne može ustanoviti prije dok ne budu sakupljeni svi
potrebni podaci koji se uredovno sakupljaju.”

Zagrebačke novine Obzor o tome potresu javile su slijedeće:
“U Koprivnici je srušeno mnogo dimnjaka, krovovi su oštećeni, i popucali zidovi na privatnim kućama. Najteže je stradala franjevačka crkva, u kojoj se srušio svod a toranj raspucao. Na zgradi gradskog poglavarstva popucali su zidovi. Fasada nove zgrade gradskog poglavarstva srušila se zajedno sa satom. U
pravoslavnoj crkvi popucao je svod, a i toranj tako raspucao da prijeti opasnost da se sruši. Potres se takodjer jako osjetio popraćen tutnjavom u Bjelovaru, pa je i tamo bilo štete.”

čitam...
Loading...