prevara preko maila

Na e-mail dobila ponudu za kredit iz Toga, pristala, potpisala i ‘popušila’ više tisuća kuna

Ugovor je i potpisala te ga je vratila mailom pošiljatelju ugovora.

10:12h
0
Ilustracija // Foto: ingimage.com
Ilustracija // Foto: ingimage.com

Nevjerojatan slučaj dolazi iz Ivanca, ali onog u Varaždinskoj županiji. Naime, u policiju im je stigla 55-godišnjakinja s prijavom da je prevarena.

Radi se o tome da joj je na elektroničku poštu stigla poruka. U njoj je bila ponuda Asociacion Ayuda o kreditu banke imena BankAtlantigue sa sjedištem u Francuskoj. Ponuda je glasila – kredit od 150 tisuća kuna na 20 godina. Očito se to 55-godišnjakinji jako dopalo jer je ponudu prihvatila te je putem e-maila primila ugovor o zajmu prvostupanjskog suda u Togu (!).

Ugovor je i potpisala te ga je vratila mailom pošiljatelju ugovora. Ni slutila nije da se radi o prevari pa je od 14. kolovoza do 26. rujna 2019. godine u nekoliko je navrata uplatila novac putem svjetske organizacije za prijenos novca, sve u svrhu ‘raznih troškova realizacije kredita’. 

Materijalna šteta se procjenjuje na više tisuća kuna.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na takve internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prijevara je neodgovaranje, odnosno ignoriranje te brisanje sumnjivih poruka.

Loading...