Na gradskim bedemima održava se šesti po redu Renesansni festival

16:40h
0
Na gradskim bedemima održava se šesti po redu Renesansni festival // foto: Koprivnica.net

Koprivnički bedemi i okolica ovih dana žive u duhu srednjeg vijeka. Tamo se održava šesti po redu Renesansni festival. Uz veliki srednjovjekovni sajam s brojnim obrtnicima i trgovcima, vitezovi oko bedema postavljaju svoje logore, a tamo su i srednjovjekovni zabavljači, glazbenici, krčmari i još mnogi koji dočaravaju to povijestno razdoblje.

Pripremljeno je obilje programa, među kojima napadi na grad i tvrđu, koji su posebno atraktivni noću kao i nastupi gutača vatre te žonglera vatrenim kuglama. Uz 10 viteških skupina iz Hrvatske, isto toliko ih sudjeluje iz inozemstva, a gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić, koji će i ove godine na Renesansnom festivalu utjeloviti gradskog sodca, kaže.

Očekuje nas velika bitka i vidjet ćemo tko će na kraju pobijediti! Ja se nadam da će na kraju vitezovi uspjeti obraniti Koprivnicu od tog nasrtaja, kazao je Mršić.

Kralj Ludovik Anžuvinac u subotu će sa svojom svitom ubrati maltarinu na središnjem koprivničkom trgu, gdje će se održavati manifestacija ‘Kupujmo hrvatsko’ te potom doći na bedeme kako bi gradskom sodcu, kao i 1356. godine, uručio Povelju slobodonog kraljevskog grada.

Osim na bedemima, u tom dijelu grada su i drugi zanimljivi sadržaji. U Franjevačkom samostanu je otvorena izložba inkunabule iz 15. stoljeća te knjiga vezanih uz medicinu iz 16. stoljeća, dok se u Muzeju, koji je otvoren cijeli dan, može razgledati izložba ‘Bačvarski obrt u Koprivnici’, a u dvorištu vidjeti kako se tali željezo.

Izvor: Radio Koprivnica