hdz se ne slaže

Na Gradskom vijeću potvrđen program zaštite divljači kojim lovci dobivaju veće ovlasti kod djelovanja, Gašparić (HDZ): Životinje ne zaslužuju ubijanje

To bi značilo da lovci mogu provoditi sve mjere zaštite za sprečavanje šteta od sve divljači, lisica, divljih svinja, vrana i ostalih. Mogu provoditi sve mjere koje su omogućene i propisane u njihovom postupanju. 

16:00h
0
Rajko Gašparić // Foto: Jurica Karan

Druga točka dnevnog reda jučerašnjeg Gradskog vijeća u Đurđevcu odnosila se na Program zaštite (od) divljači za Grad Đurđevac za gospodarsko razdoblje od 1. travnja 2018. godine pa do 31. ožujka 2028. godine.


Odluka o pristupanju programu donesena je na sjednici u ožujku prošle godine, dok je sada preostalo donijeti program koji sadrži proglašenje površina izvan lovišta na kojem se može obavljati zaštita od divljači i mjere za sprečavanje šteta od divljači, kao i brigu o svim drugim životinjskim vrstama.  O čemu se točno radi pojasnio je gradonačelnik Janči.

– Znamo i sami da je u gradu i prigradskim naseljima problem bila zona koja je u međuvremenu smanjena s 300 na 200 metara u kojoj se ne smiju obavljati lovne aktivnosti. Samim programom omogućilo bi se zakonito postupanje lovcima u naseljenim područjima u slučaju ulaska divljači u grad i prigradska naselja – pojasnio je Hrvoje Janči dodavši kako to obuhvaća pet lovačkih društava s područja grada.

To bi značilo da lovci mogu provoditi sve mjere zaštite za sprečavanje šteta od sve divljači, lisica, divljih svinja, vrana i ostalih. Mogu provoditi sve mjere koje su omogućene i propisane u njihovom postupanju. Lovci će postupati po pravilnicima kada se radi o brojnosti životinja na određenom staništu, a ne po vlastitoj želji i nahođenju.

Prijedlog je prošao, ali ne jednoglasno, nisu ga podržali Rajko Gašparić i Marko Kolarević iz HDZ-a.

– Moje vlastito viđenje je da sve životinje, i divlje svinje i lisice, ne zaslužuju ubijanje. Ja sam protiv bilo kakvog ubijanja životinja – jasan je bio Gašparić, na što su se vijećnici našalili kako će onda sve životinje slati u njegovo dvorište.

 

Foto: Jurica Karan

čitam...