kazneno djelo

Na koprivničkom Općinskom sudu pravomoćno osuđen mladić jer je pozitivan na koronu s prijateljima pilio drva i vozio se u automobilu

Osim toga, S. O. dužan je uplatiti troškove kaznenog postupka u iznosu od 500 kuna u korist proračuna Republike Hrvatske u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

16:00h
0
Drvosječa
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Deset mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, zaslužio je prema pravomoćnoj presudi koprivničkog Općinskog suda S.O. jer nije postupao po propisima već je doveo druge osobe u opasnost zbog širenja zarazne bolesti. Na taj je način počinio kazneno djelo protiv zdravlja ljudi – širenje i prenošenje zarazne bolesti.

Kako je objašnjeno u presudi, S.O. je 22. prosinca 2020., nakon što mu je dijagnosticirana zarazna bolest Covid-19 te određena posebna mjera liječenja u kući u vremenu od 21. do 26. prosinca 2020., bio u kontaktu s tri prijatelja s kojima je zajedno pilio drva te s D. L., s kojim se vozio u automobilu.

Okrivljenik S. O. u svom iskazu pred sutkinjom Vesnom Piškorec Kuzmić nije osporavao da je bolovao od korone i da je znao da ne smije imati kontakte s drugim ljudima, ali je išao pomoći J. H., dok ga je Ž. F. vozio do mjesta gdje je trebalo pomoći.

Da okrivljenik nije u obiteljskoj kući, niti u dvorištu na adresi stanovanja, već u šumskom predjelu “Lešće”, gdje ga je na prikolici prevozio Ž. F. zajedno s još trojicom, utvrđeno je tijekom kontrole 22. prosinca.

Osim toga, S. O. dužan je uplatiti troškove kaznenog postupka u iznosu od 500 kuna u korist proračuna Republike Hrvatske u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Okrivljeni ima završena četiri razreda osnovne škole, radnik je, oženjen, otac petero djece, neosuđivan i branio se sa slobode.