centar za posjetitelje

Na Križnici se postavljaju moderni turistički sadržaji, Drava daje poseban ugođaj

U općini Pitomača traju radovi na projektu Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar rezevata biosfere Mura – Drava – Dunav.

10:50h
0
Foto: Općina Pitomača

U općini Pitomača traju radovi na projektu Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar rezevata biosfere Mura – Drava – Dunav. Riječ je o projektu vrijednom 15,5 milijuna kuna čiji je nositelj Općina Pitomača. Partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica općine Pitomača, a projektnu prijavu izradila je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s Općinom Pitomača.


Jučer su radove u pratnji domaćina načelnika Željka Grgačića obišli i saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement.

– Ovo je prekrasan projekt i vjerujem da će biti magnet za turiste. Vrijedan je 15,5 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva iz EU u iznosu od 13,2 milijuna kuna, a iz državnog proračuna je osigurano još 1,7 milijuna kuna, tako da vrlo mali dio otpada na Općinu Pitomaču. Kontinuirano radimo na turističkoj ponudi naše općine, obnovili smo kuću Petra Preradovića u Grabrovnici, a tu je i još jedan projekt koji nam je odobren – klopotec i vidikovac u Aršanju. Vjerujem da ćemo tako pokrenuti turizam na području općine – rekao je Grgačić, dodavši da će, kada projekt bude realiziran, Centar za posjetitelje u Križnici imati brojne sadržaje, među kojima i vlak na solarni pogon, malo jezero, gnijezdo orla štekavca, amfiteatar, pješačko-biciklističke staze, istraživačku stanicu i brojne druge rekreativno-turističke sadržaje.

Kroz izradu multimedijalnih sadržaja usmjerenih na interpretaciju prirodne baštine na edukativan i inovativan način, organizirat će se i edukativne radionice te program škole u prirodi. Kompletan prostor Centra bit će pristupačan osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a na raspolaganju će imati i educirane turističke vodiče.

Bit će to nova točka na turističkoj karti Virovitičko-podravske županije.

– Križnica, koja ima specifični položaj riječnog otoka kako u Hrvatskoj, tako i na području naše županije i općine Pitomače, sigurno će ovim dodatnim sadržajem biti mamac za još više posjetitelja. Dio je to i rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, koji je, uz Park prirode Papuk, jedan od dva UNESCO područja na području naše županije – naglasio je župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

Zadovoljan projektom i onime što će donijeti Križnici i općini Pitomači je i saborski zastupnik Josip Đakić.

– Ovaj Centar za posjetitelje otvorit će novi pojam turizma na ovim prostorima. Do sada se najviše ulagalo u jadranski turizam, a sada se polako ulaže i u ruralni. Križnica je područje kojem Drava daje poseban ugođaj. Ovo je idealno mjesto za odmor, ali i za ribolov i lov. Siguran sam da svatko ovdje može pronaći pravu destinaciju za odmor i rekreaciju. Ovaj projekt smo dugo čekali i vjerujem da će povećanje turizma donijeti korist i mještanima Križnice u vidu prodaje poljoprivrednih proizvoda – rekao je Đakić.

Foto: Općina Pitomača
Foto: Općina Pitomača

čitam...