Nadzor

Na Piškornicu stiže sudski vještak, procijenit će je li sve u redu s količinama otpada

Rezultati sudskog vještačenja bit će objavljeni javno na stranicama Društva www.piskornica-sanacijsko-odlagaliste.hr te će biti dostavljeni medijima, ističu.

15:45h
0
Piškornica
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Sudski vještak Općinskog suda u Koprivnici uskoro će doći na Piškornicu kako bi provjerio koje su točno količine otpada na odlagalištu i odgovaraju li propisima.

– Piškornica – sanacijsko odlagalište obavještava javnost kako je Općinski sud u Koprivnici prihvatio prijedlog za osiguranje dokaza vještačenjem cijelog odlagališta otpada koje će obaviti ovlašteni sudski vještak. Vještak će utvrditi svrhu koeficijenta zbijenosti koja se iskazuje na Okolišnoj dozvoli i Dozvoli za gospodarenje otpadom te dati pregled i usporedbu s drugim odlagalištima. Sudski će vještak zatim dati stručnu ocjenu jesu li postignuti koeficijenti zbijenosti otpada u skladu sa pravilima struke te stručnim i znanstvenim spoznajama baziranim na praksama rada odlagališta neopasnog otpada – kažu iz tvrtke.

Nedavno su načelnik Općine Koprivnički Ivanec, Mario Švegović, i Udruga Zelena Piškornica optužili tvrtku koja upravlja odlagalištem da krivo navode količine otpada koje se zapravo odlažu i tako zamračuju novac. Iz tvrtke navode da ovim vještačenjem žele otkloniti upravo te sumnje.

– Vještak će dati stručno mišljenje je li u okviru izmjerenog volumena na četvrtoj plohi bilo moguće zbrinuti dodatnih 40.000 tona otpada, uz specifičnosti vrsta otpada i vremena odlaganja. Ta količina u javnosti se navodi kao sporna, pa Društvo želi otkloniti sve dvojbe vezane uz koeficijent zbijenosti i količine otpada – napominju.

Rezultati sudskog vještačenja bit će objavljeni javno na stranicama Društva www.piskornica-sanacijsko-odlagaliste.hr te će biti dostavljeni medijima, ističu.

– Podsjećamo kako je u ožujku uprava Društva zatražila izvanredni nadzor Državnog inspektorata, koji je uključivao i geodetske snimke s ciljem utvrđivanja stvarnog stanja odloženog otpada na sve četiri plohe odlagališta. Nalaz Državnog inspektorata dostavljen u svibnju evidentirao je podatke o zaprimljenim količinama otpada iskazane i u javno dostupnim izvješćima o količinama otpada i Izvješću o poslovanju društva, koja su svim građanima javno dostupna na internetskim stranicama tvrtke – zaključuju iz Piškornice.

čitam...