nepropisno prelaženje zebre

Na području grada policija danas vrši pojačan nadzor pješačkih prijelaza zbog povećanog broja prometnih nesreća biciklista

Danas će biti provedena preventivno-represivna akcija na području grada Koprivnice koja će biti usmjerena baš na te (bicikliste) sudionike u prometu, a održat će se na najfrekventnijim pješačkim prijelazima u gradu. 

12:34h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Mjesec listopad protekao je u znaku povećanog broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikala. Njih je bilo sedam, od čega je u šest prometnih nesreća ozlijeđena osoba, a jedna je s materijalnom štetom. Dva vozača bicikla teže su ozlijeđena u tim prometnim nesrećama, a četiri vozača lakše. Najčešće okolnosti bile su nepropisno uključivanje vozača bicikala u promet, točnije prelazak zebre.

– Najviše smo takvih nesreća imali na području grada Koprivnice koje su se događali jer su vozači bicikala nastavili upravljati i preko pješačkog prijelaza. Kako su se kretali biciklističkom stazom, nisu poštivali oznaku da biciklistička staza prestaje, da bi trebali sići s bicikla i nastaviti preko pješačkog prelaza gurajući bicikl. Najčešće se toga ne pridržavaju i zato dolazi do prometnih nesreća – rekao je Damir Jančijev, voditelj Službe policije.

Iz tog razloga danas će biti provedena preventivno-represivna akcija na području grada Koprivnice koja će biti usmjerena baš na te sudionike u prometu, a održat će se na najfrekventnijim pješačkim prijelazima u gradu.

– Preko pješačkog prijelaza se ne upravlja biciklom, već se treba sići s njega. Isto tako morali bi brinuti da ne budu pod utjecajem alkohola. Imamo slučajeve kada su osobe kažnjene zbog vožnje motornih vozila pod utjecajem alkohola, a onda kasnije te osobe ‘uhvatimo’ kako voze bicikl pod utjecajem alkohola. Vozači bicikala mlađi od 16 godina obavezni su koristiti zaštitnu kacigu – podsjetio je Jančijev na propisana pravila za bicikliste.

Vozački bicikala trebali bi i noću i danju imati reflektirajući prsluk ili reflektirajuću odjeću ili oznku tako da se primjete, jer satovi su se pomaknuli i noć dolazi ranije, a isto tako svjedoci smo kako je posljednih dana u jutarnjim satima magla zaista gusta.

Prometna nesreća - auto na biciklisticu
Ilustracija // Foto: Mario Kos
Loading...