epidemija

Na području županije rekordna brojka zaraze koronavirusom

Na području županije trenutno je aktivno 498 slučajeva, 39 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 47 osoba, od čega je šest na respiratoru.

09:45h
0
Dr. Draženka Vadla // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Županijski Stožer civilne zaštite objavio je kako na području Koprivničko-križevačke županije ima 111 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Trenutno je aktivno 498 slučajeva bolesti COVID-19, 39 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 47 osoba, od čega je šest osoba na respiratoru. Što se dobne strukture pacijenata tiče, pet osoba je ispod 40 godina životne starosti, a dominiraju pacijenti u rasponu od 60 do 70 godina starosti. U pogledu kliničke slike hospitaliziranih pacijenata većinski je riječ o simptomima blaže i teže upale pluća.

Od početka pojave koronavirusa zabilježeno je 1568 slučajeva bolesti COVID-19. S obzirom na intenzivnu lokalnu transmisiju koja je prisutna na području cijele županije i povećan broj testiranja te opterećenje zdravstvenog sustava, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije sukladno preporuci o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo apelira na građane da ukoliko netko od članova njihovih obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus, ostale članove obitelji koji razviju simptome, odnosno bliske kontakte nije potrebno testirati na početku niti tijekom samoizolacije.

Osobe koje razviju simptome koji upućuju na bolest COVID-19  i jasnu epidemiološku anamnezu, tretiraju se kao oboljele te se upućuju u izolaciju u trajanju od 10 dana od početka bolesti, isto kao i njihovi bliski kontakti.

Liječnici primarne zdravstvene zaštite ovakve slučajeve prijavljuju  kao „vjerojatne COVID-19 pozitivne slučajeve“  putem digitalne platforme, stoga u tim slučajevima  nije potrebno tražiti testiranje na koronavirus, već je dovoljno javiti se svojem liječniku obiteljske medicine.

Stožer civilne zaštite apelira još jednom na sve sugrađane da do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira imaju li simptome ili ne te da strogo primjenjuju socijalnu distancu održavaju higijenski standard i dezinfekciju te koriste maske za lice u skladu s preporukama.

Stožer poziva građane da obrate pažnju i na važne epidemiološke preporuke za sprječavanje širenja COVID-19, koje je objavio županijski Zavod za javno zdravstvo. Pridržavanje svih mjera i  zdravstvenih uputa od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti intenzitet širenje zaraze koronavirusa te time zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

čitam...