Na “Cerinama” otvorena Regionalna energetska agencija

14:02h
0

090602-rea-mKOPRIVNICA – Gradonačelnici Bjelovara, Virovitice, Varaždina i Koprivnice danas su na gradskim bazenima “Cerine” otvorili javnu neprofitnu instituciju “Regionalna energetska agencija REA”. Njezin će zadatak biti da na području Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije utvrdi koliko se energije proizvodi i troši, pisanje projekata razvoja energetike koji će biti upućeni EU. Također, pomagat će kreirati regionalnu i nacionalnu energetsku politiku te promociju tehnologija, sustava i rješenja koja koriste obnovljive izvore energije i sudjelovati u podizanju razine svijesti o nužnosti racionalnog trošenja energije.

– Nismo iz istih političkih opcija i imamo različite potrebe, no zajednička nam je svijest da je došlo vrijeme za promjene, susjedi smo i zato smo ušli u ovaj projekt – kratko je komentirao otvaranje REA-e koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić.

Projekt REA će trajati osam godina, EU će osigurati 75% novca nužnog za njezin rad a gradovi osnivači preostalih 25%. Konkretno, REA je postala dio europskog programa “Inteligentna energija” i zato dobila 250 tisuća eura bespovratne novčane pomoći tijekom naredne tri godine, a gradovi-osnivači će njezin rad financirati daljnjih pet godina. Agencija će provoditi aktivnosti isključivo u interesu gradova osnivača, s posebnim naglaskom na promicanje i provođenje mjera energetske efikasnosti u javnom sektoru.

– U REA-i će raditi četiri stručnjaka za energetiku i strojarstvo, a njihov rad će uz nabrojeno obuhvaćati i područja kao što su obnovljivi i geotermalni izvori energije i izradu odgovarajućih studija, utvrđivanje iskoristivosti INA-inih bušotina na kojima je otkrivena topla voda za, primjerice, grijanje javnih ustanova, škola, bolnica i slično – najavio je bivši ministar unutarnjih poslova i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.