Nova odluka

Na sastanku Grada i svih obrta za čuvanje djece stvari postale jasnije i definirane

Važno je naglasiti da Grad ni na koji način ne ograničava roditelje i njihov izbor da svoju djecu povjeravaju na čuvanje, brigu i skrb ili odgoj i obrazovanje vrtić ili obrt za čuvanje djece.

13:30h
0
koprivnica.hr
koprivnica.hr

Na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice većinom glasova izglasana je Odluka o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje djelatnosti dadilja na području Grada Koprivnice kojom su nastupile promjene u sufinanciranju usluga čuvanja, brige i skrbi djece u obrtima, a o čemu smo pisali.

Navedena Odluka isključivo se odnosi na sufinanciranje smještaja kod obrta za čuvanje djece dok je sufinanciranje smještaja u dječjim vrtićima ostalo nepromijenjeno. Kako bi se dodatno pojasnile odredbe Odluke, Grad je održao sastanak svih obrta za čuvanje djece u utorak 4. prosinca, uz nazočnost predstavnika Udruženja obrtnika Koprivnica.

Dosadašnjom Odlukom sufinancirao se smještaj djece kod obrta za čuvanje djece, tzv. dadilje, u jednakom iznosu od 1.000 kuna bez obzira na dob djeteta za ukupno dvanaestoro djece po obrtu.

Uz mrežu od pet dječjih vrtića koji djeluju na području Grada Koprivnice, ukupno djeluje i osam obrta za čuvanje djece što
Grad Koprivnicu čini drugim gradom u Republici Hrvatskoj po broju obrta za čuvanje djece, odmah iza Zagreba.

Sadašnjom mrežom dječjih vrtića, nedostatan je broj smještajnih
kapaciteta za djecu jasličke dobi, od jedne do tri godine života te se upravo redefiniranjem načina sufinanciranja smještaja djece u obrtima za čuvanje djece prvenstveno nastojalo osigurati smještaj upravo te djece.

Grad Koprivnica i nadalje sufinanciranjem smještaja djece
u obrtima osigurava jedan nadstandard za svoje građane kako bi bili u mogućnosti što bolje uskladili poslovni i obiteljski život.

Novom Odlukom koja stupa na snagu s 1. siječnja 2019.
godine, sufinanciranje za djecu od šest mjeseci do godine dana starosti kao i za djecu steškoćama u razvoju, podignuto je za dvostruki iznos, odnosno na 2000 kuna po djetetu, za
djecu starosti od jedne do tri godine iznos je 1000 kuna po djetetu, dok je iznos sufinanciranja za djecu stariju od 3 godine sada 700 kuna.

Roditelji djece mogu ostvariti sufinanciranje od strane Grada pod određenim uvjetima ukoliko su podnijeli zahtjev u barem dva dječja vrtića na području grada, a koji ih nisu bili u mogućnost upisati.

Važno je istaknuti da sva djeca koja se trenutno nalaze na čuvanju, brizi i skrbi u obrtima za čuvanje djece će se nastaviti
sufinancirati s 1000 kuna po djetetu bez obzira na dob djeteta do početka pedagoške godine 2019./2020, a njihovo sufinanciranje će se nastaviti nakon toga temeljem odredbi nove Odluke.

U Proračunu grada Koprivnice za 2019. godinu stoga su planirana sredstva u iznosu od 1.150.000 kuna.

Ujedno se uvodi i novina kojom će kako u obrtima za čuvanje djece tako i u dječjim vrtićima čuvanje, briga, skrb te odgoj i obrazovanje za drugo dijete umanjiti za dodatnih 50%, a treće i svako sljedeće dijete smještaj će imati besplatno odnosno Grad Koprivnica će pokrivati sve troškove.

Također je važno naglasiti da Grad ni na koji način ne ograničava roditelje i njihov izbor da svoju djecu povjeravaju na čuvanje, brigu i skrb ili odgoj i obrazovanje vrtić ili obrt za čuvanje djece.

Međutim, Grad će smještaj djeteta u obrte sufinancirati prema odredbama Odluke koja naglašava važnost smještaja djeteta starije od 3 godine u odgojno obrazovnu ustanovu (dječji vrtić) koja je jedina ovlaštena da provodi program odgoja i obrazovanja verificiran na nacionalnoj razini, a prema Državnom pedagoškom standardu te jedina ima zakonsku mogućnost pripreme predškolske djece na njihovom prijelazu iz vrtića u školu.

čitam...