Na sjednici GSV-a razgovarali o lošem stanju u gospodarstvu i alarmantno visokoj nezaposlenosti

20:48h
0
foto: Ivan Brkić

Na osmoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća ( GSV ) Koprivničko-križevačke županije najviše je pažnje posvećeno problematici nezaposlenosti i stanju gospodarstva na području županije.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Nezaposlenost konstantno raste; kako u cijeloj državi, tako i na području naše županije. U veljači 2010. uočeno je povećanje nezaposlenosti u odnosu na siječanj od 2,8 posto.

– Najviše je nezaposlenih bez obrazovanja, odnosno zanimanja. Tijekom 2010. cilj HZZ-a stoga je da 92 osobe koje nemaju zanimanje osposobi za rad u nekoj od traženih struka – istaknula je Jadranka Čapalija, Pročelnica područne službe HZZ-a.

Najviše šanse za zaposlenje u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu

Glede zapošljavanja bilježi se pad od 10,5% u odnosu na siječanj ove godine, a najviše se potrebe iskazivalo za radnike u prerađivačkoj industriji, obrazovanju i uslužnim djelatnostima.

– Na Zavodu bilježimo porast potražnje radnika u građevinarstvu, a uskoro počinje turistička sezona kada će više od 200 osoba naći neki sezonski posao – dodaje Čapalija.

Počela je i provedba mjera iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja iz nadležnosti HZZ-a. Ove mjere su usmjerene na poticanje motivacije za zapošljavanje, sufinanciranje prvog zapošljavanja mladih osoba i dugotrajno nezaposlenih osoba, ali i za obrazovanje za tržište rada.

Rashodi rastu, a prihodi ostali nepromijenjeni

foto: Ivan BrkićLoše stanje na tržištu rada usko je povezano sa lošim stanjem u gospodarstvu. Emanek Demater, predstavnik Hrvatske udruge sindikata za našu županiju napomenuo je kako je nužno da Vlada, Županija i Grad zajedno rade na očuvanju postojeće radne snage.

– Treba smanjiti uvoz jeftine radne snage s istoka i radnike koji su osposobljeni za posao čuvati,a ne ih ugnjetavati nepovoljnim ugovorima i smanjivanjem plaća – naglasio je Demeter.

Ni poduzetnicima nije lako zadržati sve zaposlene u situaciji kada postoji ogromna neuravnoteženost između davanja Državi i bankama koja uvijek naplaćuju svoja

potraživanja i ostvarenja prihoda i uz njih vezane plaće radnicima.

Potiče se nekontrolirani uvoz, a zanemaruje izvoz

foto: Ivan Brkić– Uvoze se jeftini proizvodi šarolikog porijekla jer državi tako odgovara, a istovremeno izostaje kvaliteta uvezene robe i sve to na uštrb proizvođača iz Hrvatske- naglasio je Vladimir Dobravec iz đurđevačke prehrambene industrije Natura Agro.

Jednostavno objašnjenje zašto od strane državnih ustanova nedostaje kontrola na području uvoza dao je Božo Prka, predstavnik Sindikata carinskih službenika.

– Uvoz se potiče zbog PDV-a koji puni državnu blagajnu, a izvoz to ne čini. Tako dugo dok uvoz raste rastu i prihodi od PDV-a – objašnjava Prka.

Nužna je bolja suradnja

GSV Koprivničko- križevačke županije vitalnom smatra suradnju sa državnim institucijama i vijećima ostalih županija pri donošenju odluka koje se tiču gospodarstva.

– GSV mora biti uključen u procese donošenja odluka na razini države jer inače u pitanje dolazi njegova operativna funkcionalnost – napomenuo je Robert Kukolja i predložio je vertikalno povezivanje Gospodarsko-socijalnih vijeća.

Predsjednica GSV-a Katarina Sinjeri predložila je aktiviranje suradnje sa Županijskom skupštinom kroz prisustvovanje predstavnika Vijeća za vrijeme rada Skupštine. U tome je dobila jednoglasnu potporu svih predstavnika poslodavaca i sindikata.

čitam...