Burna sjednica gradskog vijeća u Križevcima

Na sjednici o radnim bilježnicama najmanje se govorilo o njima; vijećnici se optuživali, dobacivali o vatrogasnim pijankama, lažima i populizmu

Na kraju je odluka o financiranju očekivano odbijena, s osam glasova za i 13 protiv.

20:13h
0
Foto: Tihana Grašić
Ilustracija // Foto: Tihana Grašić

U Križevcima je održana sjednica Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda – Donošenje Odluke o financiranju troškova nabave dopunskih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola s prebivalištem na području Grada Križevaca u školskoj godini 2019./2020.

Međutim, na samoj sjednici najmanje se govorilo o financiranju radnih bilježnica i ostalih dopunskih sredstava, temi koja dominira križevačkom političkom scenom već tjednima.

Vijećnik HDS-a, Ivica Švagelj, istaknuo je da su inzistirali na sazivanju ove sjednice zato što im nije jasno zašto se točka o spomenutoj temi skinula s dnevnog reda na prošloj, a u sličnom tonu nastavio je HDZ-ov Mato Devčić, koji je i naglasio da se ovdje ne radi samo o radnim bilježnicama, nego o poštivanju zakona.

Foto: Ivan Balija
Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

– U glasu kolege Švagelja čujem i preveliku dozu pristojnosti. Uočene nepravilnosti se mogu razriješiti upitom prema resornom Ministarstvu, to nije presedan, to je normalno. Nismo bahati ni populisti, imamo pravo nešto tražiti – naveo je Devčić.

Govornicu je zauzeo predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović, koji se još više odmaknuo od točke dnevnog reda te oštro odgovorio na prozivke oporbe.

Marko Katanović // Foto: Matija Gudlin
Marko Katanović // Foto: Matija Gudlin

– Dobro da smo čuli da nismo ovdje samo zbog dopunskih sredstava. Malo sam iznenađen jer se pripremate dva mjeseca, a ništa niste iznijeli. Pobit ću tvrdnju da aktualna administracija ne ulaže dovoljno u sustav obrazovanja. To su činjenice u proračunu koje je lako provjeriti. Zadnja puna godina mandata Branka Hrga, 2016., u ulaganjima iz vlastitih izvora bilo je 6,8 mil kuna, ove godine imamo više od 14 milijuna. S vanjskim izvorima dolazimo na skoro 19 milijuna kuna. Očito ćemo danas pričati o svemu, a samo ne o dopunskim sredstvima – prognozirao je Katanović.

Nastavio je ‘bockati’ HDS-ove i HDZ-ove vijećnike spominjanjem bivšeg gradonačelnika, a sada lidera oporbe u Križevcima.

– Na konferenciji za medije u subotu iznijeli ste niz neistina, ne znam je li to zato što vas na terasama kafića na to instruira vaš vrhovni autoritet, saborski zastupnik, Branko Hrg – rekao je Katanović te nabrojao razne projekte i ulaganja kojima se gradska vlast bavi.

Foto: Tihana Grašić
Marijan Vuković // Foto: Tihana Grašić

Marijan Vuković (HSS) s govornice je porekao da se zalaže za financiranje radnih bilježnica zbog vlastitog interesa, s obzirom na to da je vlasnik tvrtke koja se bavi distribucijom školskog pribora te je optužio vlast da time obmanjuje javnost.

– Novaca ima za pijanke na vatrogasnim zabavama i za na silu rađene ceste i rušenja voćnjaka – dobacio je Vuković.

Foto: Tihana Grašić
Mario Rajn // Foto: Tihana Grašić

Nastavilo se u burnom tonu, međusobnim optužbama, traženjem ostavke predsjednika Gradskog vijeća i pokušajima poštivanja poslovnika, dok za govornicu nije stao gradonačelnik Mario Rajn i nastojao odgovoriti na sve izrečeno.

– Slobodno istaknite da ni jedna Općina nije osnivač škola, a Križevci jesu. Trebamo ulagati u zgrade, potrošni materijal, resurse. Ako mi kažete da ne mogu pronaći 500.000 kuna za roditelje, ja vama kažem da ih mogu potrošiti na ulaganje u škole, atletsku stazu, školsku dvoranu, to je javni interes i mi na tome moramo raditi. Ne moram provoditi populizam, nisam kao nezavisni ovdje da bi provodio paradigme koje su se provodile desetljećima. Roditelji kojima je financijski teško imaju na raspolaganju potpore, nemojte obmanjivati javnost – poručio je Rajn.

Na kraju je odluka o financiranju očekivano odbijena, s osam glasova za i 13 protiv.

čitam...