MIJENJAJU PRAVILA

Na Šoderici će se lakše graditi, stvaraju se preduvjeti za gradnju montažnih kuća, ali i privlačenje digitalnih nomada

U važećim dokumentima primjerice stoji preporuka da se objekti pokrivaju azbestom koji je već godinama zabranjen za upotrebu

13:57h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Na Šoderici će se uskoro moći brže i jednostavnije graditi, zainteresirani investitori lakše će dolaziti do građevinskih dozvola, a moći će graditi i objekte koje do sada ovdje nisu bili dozvoljeni.

Da bi se stvari uskladile s vremenom u kojem živimo, Općina Legrad pokrenula je određene izmjene u svom Prostornom planu, odnosno proceduru stavljanja van snage Prostornog plana uređenja i Provedbenog urbanističkog plana za Turističko rekreacioni centar Šodericu, koji su niži dokumenti PP-a.

Dokumenti prema kojima se i dan danas na Šoderici gradi nisu u realnom doticaju s prostorom i vremenom s obzirom da su napravljeni 1991. godine pa ih općinsko vodstvo nastoji osuvremeniti.

– U važećim dokumentima primjerice stoji preporuka da se objekti pokrivaju azbestom koji je već godinama zabranjen za upotrebu. Zbog toga smo morali nešto poduzeti i u procesu smo izmjene. Prijedlog postoji i ide na općinsko vijeće, pokrećemo kompliciranu proceduru – pojašnjava načelnik Legrada Ivan Sabolić.

Prvi korak Općina je već odradila. Trebali su dobiti mišljenje o ocjeni odnosno o zahtjevu za procjenu utjecaja na okoliš, a sva nadležna tijela dala su mišljenje da je njena izrada nepotrebna.

Drugi korak je na općinskom Vijeću koje mora pokrenuti izmjene, treći je izrada novog plana, četvrti javna rasprava i peti konačno donošenje novog i ukidanje starog plana.

–  Šoderica je specifičan teren jer su tamo manje čestice i na 50 posto njih ljudi ne bi mogli graditi ništa pa ćemo sada posložiti stvari tako da se objekti mogu graditi na zadovoljavajući način. Primjerice trenutno se tamo ne mogu graditi montažne kuće, nema mogućnosti postavljanja kontejnera ili formiranja smještaja odnosno naselja za digitalne nomade, istina, propisi za to su i na razini države još u povojima, ali mi smo ostavili mogućnost da se oni pojave i kod nas. Zato ćemo za Šodericu donijeti posebne odredbe, naravno, ograničit ćemo neke stvari da se u praksi na kraju tamo ne bi gradile štale i svinjci, ali od dana kad PPU i PUP nestanu, vrijedit će prostorni plan za Općinu Legrad – objasnio je Sabolić.

 

 

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW