Cross-border wine routes 2

Na Trgu svetog Florijana u Križevcima započeli su radovi na rekonstrukciji vanjske pozornice, gledališta i parkirališta

Radovi obuhvaćaju pripremne i zemljane radove, sanaciju pozornice i kolničku konstrukciju, prometnu signalizaciju te radove na odvodnji oborinske vode.

15:10h
0
Foto: Grad Križevci

Nakon što je temeljem provedenog postupka jednostavne nabave s tvrtkom Filabeton d.o.o. potpisan ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije vanjske pozornice i gledališta/parkirališta u dvorištu Gradske knjižnice na Trgu svetog Florijana u Križevcima, po uvođenju izvođača u posao započelo je izvođenje radova ukupne vrijednosti 364.347,50 kuna s PDV-om.

Radovi obuhvaćaju pripremne i zemljane radove, sanaciju pozornice i kolničku konstrukciju, prometnu signalizaciju te radove na odvodnji oborinske vode, a izvode se u okviru projekta ”Od vinskih cesta do zajedničkog mađarsko-hrvatskog turističkog brenda – stvaranje prepoznatljivog imidža prekogranične vinske regije”, skraćenog naziva ”Prekogranične vinske ceste 2”, sufinanciranoga sredstvima Europske unije u visini 85% njegove ukupne vrijednosti, koja iznosi 399.771,57 EUR, kroz Interreg V-A Program suradnje Mađarska- Hrvatska 2014.-2020. godine.

Time će se u potpunosti urediti dvorište Gradske knjižnice koje će se koristiti kao višenamjenski prostor za razna vinska događanja na otvorenome, kao što su Vincekovo, Martinje, prigodne izložbe vina, ali i druge turističke manifestacije. Uz pozornicu uredit će se i gledalište, koje će se u vrijeme kada se pozornica ne koristi moći koristiti kao parkiralište osobnih automobila za građane i posjetitelje. Grad Križevci je glavni korisnik, odnosno nositelj projekta ”Prekogranične vinske ceste 2”, a provodi ga u suradnji s projektnim partnerom Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. – neprofitnom organizacijom za razvoj vinske regije Villány-Siklós u razdoblju od 1. rujna 2020. godine do 31. kolovoza 2022. godine.

Glavni cilj projekta je stvaranje prepoznatljive slike prekogranične regije Mađarska-Hrvatska kao vinske regije kroz daljnji razvoj, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, čime se osigurava porast njihove atraktivnosti i rast turističkih kapaciteta, radi generiranja porasta broja posjetitelja u regiji, produženja njihovog boravka i povećanja potrošnje.

Osim uređenja ljetne pozornice, projektom su osigurana sredstva za održavanje i unaprjeđenje svih postojećih vinskih događanja u Križevcima (Vincekovo, Večer vina i čvaraka – koja je i osmišljena i prvi puta održana u okviru projekta Cross-border wine routes, Martinje, vinske izložbe i natjecanja), a uz to osigurana su i sredstva za najam klizališta u sklopu adventskih programa i događanja, gdje će se organizirati nova zimska događanja – večeri klizanja i kuhanog vina uz prigodni zabavni program.

Radove na rekonstrukciji vanjske pozornice i gledališta/parkirališta kod Gradske knjižnice obišli su zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško i pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Krešimir Brunović.

Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci