udruga dignitate

Na Zrinskom trgu obilježen Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi

Akciju je podržala i Koprivničko-križevačka županija ispred koje je nazočila pročelnica UO za socijalno-zdravstvene djelatnosti Maja Blažek.

12:14h
0
Foto: Kckzz.hr

U organizaciji Udruge volontera hospicijske i palijativne skrbi Dignitate, danas je na gradskom trgu u Koprivnici održana javna akcija kojom je obilježen Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi s ciljem senzibilizacije stanovništva i promocije palijativne skrbi.

Akciju je podržala i Koprivničko-križevačka županija ispred koje je nazočila pročelnica UO za socijalno-zdravstvene djelatnosti Maja Blažek.

Članice Udruge Marija Križić i Ivana Golec, uz podršku učenika 5.razreda koprivničke Srednje škole usmjerenja medicinska sestra / tehničar opće njege, upoznali su prisutne s radom Udruge i planiranim aktivnostima te naglasile važnost palijativne/hospicijske skrbi kako bi se teško i neizlječivo bolesnim osobama osigurali dostojanstveni uvjeti do kraja života.

Pročelnica Blažek je informirala članove Udruge kako je u sklopu Razvojnog sporazuma sjevernih županija, jedan od najznačajnijih projekata regionalni Centar za palijativnu skrb koji se planira izgraditi u sklopu OB Koprivnica, što će donijeti kvalitetniju skrb za pacijente.

Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi obilježava se svake godine drugu subotu u mjesecu listopadu, a ove godine pod sloganom Ne ostavljajte nikoga iza sebe – jednakost u pristupu palijativnoj skrbi, kako bi se ukazalo na to da svatko ima pravo na jednaki pristup palijativnoj skrbi bez obzira gdje živi, koga voli, koje je dobi ili porijekla.

– Civilizacijski napredak i dostojanstvo društva može se mjeriti upravo njegovim odnosom prema najranjivijim skupinama te bi zadatak svih država i vlada trebao biti osigurati razvoj i jednakost u pristupu palijativnoj skrbi. Osobe koje se bore s uznapredovalim, neizlječivim bolestima imaju pravo na skrb prilagođenu njihovim potrebama, dostojanstvo i kvalitetu života do samoga kraja – poručuju iz Udruge.

Foto: Kckzz.hr
Foto: Kckzz.hr
Foto: Kckzz.hr