Novigrad Podravski

Načelnik Mađer: Još nismo odustali od asfaltne baze, na potezu je država

11:38h
0
Asfaltna baza u Novigradu Podravskom // Foto: Marko Murković
Asfaltna baza u Novigradu Podravskom // Foto: Marko Murković

Tvrtka PZC Bjelovar, kojoj je u pretvorbi i privatizaciji pripalo postrojenje asfaltne baze, isto je, tvrdi Mladen Mađer, nedavno prodala srpskom poduzetniku. Privatni investitor koji je planirao otvoriti sušaru povrća i zaposliti 25 radnika ponovo bi pokrenuo inicijativu, no tek kada će biti sto posto siguran da su imovinsko pravni odnosi riješeni.

Zemljište bivše asfaltne baze u Novigradu Podravskom veličine 1,8 hektara možda ipak pripadne Općini Novigrad Podravski. Podsjetimo, Općina je od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom za potrebe proširenja poslovne zone još prije pet godina zatražila da joj se navedeno zemljište proda ili daruje u svrhu proširenja poslovne zone, otvaranja novih gospodarskih subjekata i zapošljavanja lokalnog stanovništva. U svibnju ove godine DUUDI je Općini Novigrad Podravski poslao na potpis dokumentaciju, odnosno darovni ugovor, no isti je za samo nekoliko dana bio i poništen, o čemu je Općina naknadno obaviještena.

Načelnik Mađer smatrao je kako je Općina izigrana od strane države te se konzultirao s odvjetnicima i najavio tužbu. Do danas se to ipak nije dogodilo jer još uvijek postoji mogućnost da zemljište pripadne Općini. Naime, DUUDI je raskinuo darovni ugovor jer su se pojavile neke nove situacije koje su im iz nekog razloga promakle prilikom sastavljanja darovnog ugovora.

Mladen Mađer, načelnik općine Novigrad Podravski. Foto: Marijan Sušenj
Mladen Mađer, načelnik općine Novigrad Podravski. Foto: Marijan Sušenj

– Pravo na pokretne stvari bivše Asfaltne baze polagala je tvrtka PZC Bjelovar koja je nedavno isto postrojenje prodala jednom srpskom poduzetniku. Sada kada je zemljište slobodno, i u vlasništvu je države, nadamo se da ćemo ga ipak dobiti kako bi dalje razvijali i jačali gospodarstvo u našoj općini – istaknuo je Mađer.

Novonastala situacija u Novigradu Podravskom je izazvala optimizam te se još uvijek nadaju kako će uspjeti dobiti vrijedno zemljište kako bi lokalnom investitoru omogućili realizaciju vrijedne investicije, otvaranja sušare povrća u kojoj bi se zaposlilo 25 radnika izravno, te još stotinjak njih radili bi kao kooperanti, odnosno proizvodili povrće za potrebe sušare koja bi pak suho povrće plasirala u Podravku kao sirovinu za proizvode ove prehrambene industrije.

Darko Kalinić, privatni investitor koji je planirao uložiti u sušaru povrća istaknuo je kako je ispao neozbiljan ne samo prema Podravki već i prema jednom austrijskom poduzetniku s kojim je također ugovarao posao. Pitali smo ga je li još uvijek zainteresiran za otvaranje sušare.
– Zbog svega što se dogodilo teško je reći da jesam. Više ne želim raditi ništa po principu čula, rekla, kazala. Ako Općina dobije zemljište u svoje vlasništvo i ako ću biti siguran da posao mogu pokrenuti, o čemu ovise i moji pregovori s partnerima prema kojima sam ispao neozbiljan, tada mogu razmišljati o još jednom pokušaju. Sve dok se to sto posto ne riješi, ne želim o tome raspravljati – rekao je Kalinić.

 

 

čitam...