659. rođendan

Nagrađeni zaslužni Koprivničanci, miris izbora osjećao se u zraku

14:04h
0
Nagrađeni zaslužni Koprivničanci s gradonačelnicom Vesnom Želježnjak i šefom Gradskog vijeća Zoranom Gošekom // Foto: Matija Gudlin
Nagrađeni zaslužni Koprivničanci s gradonačelnicom Vesnom Želježnjak i šefom Gradskog vijeća Zoranom Gošekom // Foto: Matija Gudlin

Gradonačelnica Vesna Želježnjak najavila je izgradnju nove osnovne škole u Podolicama, a izrazila je i nadu da će u idućem razdoblju biti dovršen i krak brze ceste do Koprivnice.

Sve si mi draža, iako imaš sve više staža. Riječi su to kojima je započela današnja proslava 659. rođendana grada Koprivnice na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u prepunoj dvorani Domoljub.

Među brojnim uzvanicima iz javnog i političkog života, među ostalim, našli su se i šef Hrvatskog sabora Josip Leko i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ujedno i izaslanik premijera Zorana Milanovića.

Očekivano, svoj govor iskoristili su u predizborne svrhe. Podsjetimo, Leko je nositelj, a Maras drugi na listi koalicije okupljene oko SDP-a Hrvatska raste.

Leko je rekao kako je Koprivnica po mnogo čemu predvodnik u Hrvatskoj. Nabrojao je i neke ličnosti koje su za života stvarale ili još stvaraju podravsku metropolu. Istaknuo je izumiteljicu Vegete Zlatu Bartl, naivnog slikara Josipa Generalića, Josipa Juratovića, rođenog Koprivničanca i zastupnika u njemačkom parlamentu, bivšeg šefa Hrvatskog sabora Josipa Šprema, šefa Podravkine uprave Zvonimira Mršića i pjesnika Frana Galovića.

Nije zaboravio istaknuti kako se nada da će ponovno imati prilike dolaziti u Koprivnici i zastupati je u Saboru ako mu građani daju povjerenje na izborima.

Svaka treća Marasova rečenica započinjala je slično. U posljednje četiri godine, Vlada je u posljednje četiri godine, mogu vam obećati da ćemo u narednom mandatu, zadovoljan sam rezultatom koji smo postigli u zadnje četiri godine, Hrvatska je prodisala nakon četiri godine…

– Glavni nam je cilj gospodarski rast u Hrvatskoj što će se odraziti i na ovo područje. Ove godine očekujemo rast od preko dva posto, a rast očekujemo i idućih godina – naglasio je Maras.

Predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek u uvodnom je obraćanju kazao kako su dvije njihove odluke posebno obilježile proteklo razdoblje. To su prijenos osnivačkih prava gradova Koprivnice i Varaždina Sveučilišta Sjever na državu, čime je ono postalo osmo javno sveučilište u Hrvatskoj, te rješavanje spora oko Piškornice.

– Prava snaga i značaj tih odluka vidjet će se tek u narednim godinama – rekao je Gošek.

O tim odlukama, kao i o gradnji novih Belupovih tvornica, ulaganju u poduzetništvo, gradnju nove pedijatrije, donošenju Strategije Grada za razdoblje od 2015. do 2020. godine, postignućima u sklopu projekta Zeleni grad i još mnogo toga govorila je gradonačelnica Vesna Želježnjak. Istaknula je da teret porezne reforme građani nisu osjetili na svojoj koži, nije uveden prirez, smanjena je cijena vode i tako dalje.

Najavila je i izgradnju nove osnovne škole u Podolicama, a izrazila je i nadu da će u idućem razdoblju biti dovršen i krak brze ceste do Koprivnice.

Na svečanoj sjednici general pukovnik Ante Gotovina i službeno je proglašen počasnim građaninom Koprivnice. Kao što smo već najavili da će se dogoditi, na svom proglašenju nije se pojavio. Gradonačelnici se pismeno ispričao na nedolasku, zahvalio na dodijeljenom mu priznanju i istaknuo da će već biti prilike da dođe u Koprivnicu i da mu se uruči povelja.

Na sjednici su zato uručena javna priznanja u obliku medalja grada Koprivnice obrtniku Zdravku Jurjeviću i povjesničaru Hrvoju Petriću te dobrovoljnim darovateljima krvi Ivanu Ernečiću, Dragutinu Landeku, Željku Ivačiću, Željku Balašku, Josipu Hercegu, Josipu Kralju i Draženu Buhancu.

Plakete grada Koprivnice dobili su, pak, Nenad Marinac, Katarina Budaj, Društvo multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije i Rukometni klub Koprivnica-Hangar 18.

Loading...