NAJAVA IZ POVIJESTI // Sastanak nakon 30-ak godina

11:30h
0
Lijepa slika Künzelsaua

Ovoga puta povezujemo povijest i sadašnjost. U petak, 26. travnja ove godine (2013.) u restoranu KTC-a u Koprivnici sastat će se oko 120 članova nekadašnjeg Jugoslavenskog kluba Kumrovec iz njemačkog gradića Künzelsaua (tada 8000 stanovnika) i njihovih gostiju i na taj način obilježit će 30 godina od vremena kada je prvi puta delegacija Koprivnice (40 članova) posjetila naše radnike u inozemstvu: u klubu je bilo 187 članova, od toga polovica iz Hrvatske, a većina iz naših krajeva. U gradu Künzelsau bilo je 315 radnika i članova njihovih obitelji iz tadašnje države.

Dolazak delegacije 1982.
Raspoloženje u prostorijama Kluba Kumrovec
Izložba knjiga, novina i časopisa iz Koprivnice
Gosti i domaćini spred Kluba Kumrovec

Posjeta je bila upriličena u sklopu proslave tadašnje Dana republike, dakle krajem studenoga 1982. godine, pa je tom prigodom priređena zabava s programom i sudjelovanjem KUD-a iz Koprivnice i tamburaša Kraluša, uz prisustvo oko 800 radnika iz bivše države i njihovih obitelji, iz šireg okruga oko Stuttgarta.

Tom prigodom klubu su poklonjena tiskana izdanja, knjiga i novina, našega kraja, a delegacija (SSRN) predala je klubu odluku u pokroviteljstvu.

Sredinom svibnja 1983. godine delegacija radnika iz Njemačke uzvratila je posjet Koprivnici. Primio ih je tadašnji predsjednik Skupštine općine Koprivnica dr. Krešimir Švarc, a u delegaciji iz Künzelsaua bio je i gradonačelnik g. Herbert Frenz, koji je pokazivao veliku blagonaklonost prema našim radnicima, pa su i prostorije Kluba ustupljene na korištenje besplatno.

Već iste godine ponovno je delegacija Koprivnice posjetila Künzelsau, također uz Dan republike, sa sličnim programom boravka kao i prije godinu dana. U povodu tadašnjeg Dana mladosti u svibnju, iz Koprivnice je otputovala delegacija koja je priredila kulturno-umjetnički program, a uz 10-godišnjicu postojanja Klub Kumrovec preselio je u nove prostorije.

Zadnji susret bio je u Hrvatskoj, domaćin radnicima iz Njemačke bio je Koprivnički Ivanec. Tada su članovi Kluba obišli više gradova u Hrvatskoj i drugim tadašnjim republikama.

Ovo je prvo sjećanje na prošlost, a u idućim nastavcima objavit ćemo još zanimljivih slika i detalja. Prijateljstvo koje traje više od 30 godina to i zaslužuje.

FOTOGRAFIJE SNIMILI: Dragutin Rendić i Ivo Čičin-Mašansker

čitam...