SASTANAK SA STOŽEROM

Najavljena stroža kontrola nošenja maski, Božinović: Ne razmatramo covid-potvrde na način kako se primjenjuju u Europi, bar ne sad

U odnosu na prijašnje valove, sada postoji mogućnost cijepiti se i tako "prevenirati teže oblike bolesti."

11:36h
0
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Šira upotreba covid-potvrda posljednjih je dana glavna tema vezana uz koronavirus. Premijer Andrej Plenković održao je sastanak s članovima nacionalnog Stožera civilne zaštite, nakon čega je Davor Božinović najavio strožu kontrolu nošenja zaštitnih maski.

– Najrealnije je jače inzistiranje na postojećim mjerama. Covid-potvrde ne razmatramo na način kako se one primjenjuju u Europi, bar ne sad. Države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj situaciji. Tu je njihov dio koji se tiče jače motivacije za cijepljenje, ali to je jedno kompleksno pitanje – rekao je Božinović, prenosi index.hr.

Ponovio je kako valja držati distancu, nositi masku i kloniti se velikih okupljanja. U odnosu na prijašnje valove, sada postoji mogućnost cijepiti se i tako “prevenirati teže oblike bolesti.”

– U ovome nas trenutku kombinacija mjera i cijepljenja može izvući iz krize. Kada kažemo cijepljenje, zarazi se netko tko je dvaput cijepljen, ima i toga. Međutim, svaki je organizam priča za sebe, pogotovo ako pričamo o starijim osobama. Odgovor njihovog imunosistema nije isti kao kod mlađih. Kod mlađih je imunitet nakon cijepljenja puno veći. Međutim, ako se cijepite, ne znači da se ne možete zaraziti. I cijepljeni moraju voditi računa o osnovnim mjerama, onda ste na sigurnoj strani – zaključio je.