Najavljujemo gostovanja dviju književnica

12:23h
0

Književnice Irena Lukšić i Sunčica Orešić idućeg će tjedna gostovati u Koprivnici.

U suorganizaciji s nakladničkom kućom „Šareni dućan“ u srijedu, 18.4. 2012. u 19 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (Stručno-znanstveni odjel) gostovat će spisateljica, prevoditeljica, urednica i znanstvenica  Irena Lukšić. Povod je njezina najnovija knjiga „Blagovati na tragu klasika“ (Hrvatsko filološko društvo i Disput, Zagreb, 2011.) u kojoj na neobičan način predstavlja sedamdesetak vrhunskih djela svjetske književnosti objavljenih u biblioteci

Na tragu klasika u razdoblju od 2004. do 2011. godine. Knjiga je, naime, zbir tekstova i recepata delicija iz djela pisaca poput Jurija Družnikova, Sama Sheparda, Ilje Stogoffa, Le Clezia, Karen Blixen, George Sandove, Piera Paola Pasolinija i niza drugih. Inače, svaki recept provjeren je praksi prije objavljivanja ove neobične knjige – kuharice za čitanje, čitanke uz kuhanje. Autoricu će predstaviti Josip Pandurić, urednik i direktor u Nakladničkoj kući Disput, a o knjizi će govoriti Božica Brkan, književnica i novinarka, poznata po kulinarskim bestselerima.

Sunčica Orešić: “Na valovima emocija”

U petak 20. travnja 2012. u 11.30 sati u Domu za starije i nemoćne Koprivnica u suradnji Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica i Udruge građana Esseg iz Županje bit će predstavljena zbirka kratkih priča „Na valovima emocija“ Sunčice Orešić.   Zbirka sadrži šest priča u kojima Sunčica Orešić emotivno i bajkovito, pokazujući bogatstvo izričaja i svu ljepotu hrvatskog jezika, opisuje događaje iz života ljudi koje je odredila sredina u kojoj su odrasli. Za kratku priču „Zdelka prnjava“ pisanu kajkavskim narječjem autorica je dobila nagradu “Fran Galović”, prvu nagradu za kratku priču na Festivalu književnosti „Galovićeva jesen“ 2011. godine.

Kalinovčanka Sunčica Orešić ljubav prema knjigama i glazbi otkrila je još u osnovnoj školi. Čitav svoj život posvetila je odgoju djece u kojoj nalazi inspiraciju za svoj rad. Intenzivno se bavi pisanjem tek nekoliko godina, pjesme objavljuje u dječjim časopisima „Smib“, „Modra lasta“ i „Zvrk“, neke su uglazbljene, a neke i nagrađivane.